Ilustrație: Ema Onofrei

Hello, studentule! Yup, sunt eu, un fel de conștiință a ta care ar trebui să-ți zică să nu mai vegetezi și să te apuci de învățat. În schimb, n-am să fac asta. Vreau să îți zic cum poți citi la fel de mult (ce-ți place ție) în sesiune. Arianna, și cărți, și suporturi de curs? Nu se poate, vei zice. Hai să-ți arăt cum s-ar putea să se poată.

Planifică din timp ce urmează să citești. Acum chiar nu e momentul să stai două ore în fața bibliotecii să te gândești la ce-ai citi. Fă o listă cu ce vrei să citești în perioada următoare și ține-te de ea. Spre exemplu, în săptămâna următoare îmi propun să citesc cartea Obiceiuri bune, obiceiuri rele. Am scos-o de pe raft și mi-am pus-o pe birou, unde va sta toată săptămâna, și eu nu mă voi apropia de altceva. Promit.

Citește dimineața și organizează-ți întreaga zi. Citește când îți bei cafeaua de dimineață, în loc să stai pe social media. Chit că vor fi 10 sau 15 minute, e mai mult decât perfect. Pentru că știu că nu ai să dai scroll doar la 3 stories pe Instagram și se vor transforma probabil în 3 ore. Planifică inclusiv pauzele (în care stai pur și simplu) și pauzele în care citești. În agenda mea trec pauzele astea fix ca „privit în gol și nefăcut nimic”. Și mă ridic de la laptop și de la birou, mă întind 2 minute, mă uit pe geam să văd ce-mi mai fac vecinii și apoi revin la orice am de făcut.

Apoi, ai două opțiuni: fie citești cărți ușoare, ca să nu te încarci și să te obosești, fie citești cărți din domeniul tău. E mai ușor de realizat pentru domeniile umaniste, ce-i drept. Spre exemplu, eu sunt studentă la Jurnalism. Iar în sesiune (mă rog, în general fac asta, dar cu precădere în sesiune) citesc cărți de non-ficțiune din categoria comunicare și marketing, majoritatea de la editura Publica. Așa îmbin utilul cu plăcutul și mi se pare că mereu ce am citit din non-ficțiune m-a ajutat la examene, într-un fel sau altul.

Elimină distragerile digitale. Dacă citești cu telefonul lângă tine și cu notificările pornite, șansele să îl verifici din două în două minute sunt…mari. Hai, știu că așa e. Îl verific doar un minut, că poate e ceva urgent. Cred că am mai povestit despre asta, însă puține lucruri sunt cu adevărat urgente. Așa că lasă telefonul undeva la distanță și pune-te oricât de puțin la citit. La distanță înseamnă și pe un raft mai înalt. Garantez că nu te-ai ridica din pat după telefon dacă auzi o notificare (sau doar eu nu m-aș ridica?).

…Sau adu-le de partea ta. Când simt că nu sunt suficient de capabilă să mă concentrez la citit, dar totuși aș citi, prefer să apelez la un audiobook. De cele mai multe ori reușesc să rămân atentă doar 15 minute, dar îmi e suficient pentru acel moment din zi. Eu ascult audiobook-uri pe Scribd, pentru că e mai ieftin decât pe Audible – care e mult mai bun, însă mult prea scump pentru ce face (părerea mea).

În sesiune știu exact cât citesc în ziua respectivă. Știu că deja mă crezi maniacă, însă în zilele aglomerate asta fac: îmi pun alarmă 10/15/20 minute și citesc. Și când telefonul face beep beep beep, mă opresc. E literă de lege – altfel știu că m-aș lăsa prinsă în carte și aș ignora învățatul/celelalte task-uri și nu vrea nimeni asta.

Și încă câteva tips așa, bonus:

  • dă-ți timp în care să nu faci nimic – da, nici măcar să citești. Ieși la aer chiar dacă sunt doar 2 minute, ia-ți ochii din cărți și ecrane din când în când.
  • nu te suprasolicita – mai bine citești o carte și o înțelegi decât să citești 10 din care n-ai rămas cu nimic – asta e o regulă valabilă și în general.
  • începe și termină ziua citind 10 minute – nu mai mult, e suficient atât.

Și în final, îți amintesc din nou că trebuie să citim mai bine, nu mai mult. Ca să fii și mai eficient în perioada asta, îți recomand aplicațiile care blochează distragerile (cred că deja știi de Forest) și aplicațiile care îți fragmentează task-urile generale în task-uri mai mici, prin tehnica pomodoro. Și încearcă să iei 10 minute din timpul petrecut pe Facebook ca să citești. Pentru că îți garantez că e tare posibil să petreci pe Facebook zilnic mai mult de 10 minute, chiar și în sesiune, iar dacă verifici balanța digitală din telefon, o să-ți confirme. Așa că fură din minutele pentru Facebook și transferă-le la citit, s-ar putea să îți placă.

5 cărți de non-ficțiune pe care să le citești dacă ai 20 de ani

Dă-i o șansă cărții aleia de non-ficțiune pe care o ai pe raft de jumătate de an, dar dă-i o șansă cum trebuie: cu creionul în mână și caietul lângă Citește mai mult

Povestea mea, povestea noastră. Devenind Michelle Obama

Chiar dacă nu ne putem întâlni mentorii faţă în faţă de fiecare dată, cărţile lor ne oferă o şansă unică să-i cunoaştem mai bine.

Frumusețea austeră a lui Louise Glück – câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură

Poemele lui Louise Glück, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură, îți dau sentimentul că ți-ar împărtăși un secret...

Un monde modianesque

Citind tot mai multe cărți a le lui Modiano, se declanșează în tine o foame de a te impregna din ce în ce mai mult de universul lui.

Banal sau genial? O carte care chiar (te) motivează

Nu ne mirăm de ce fizica, chimia și biologia devin înfricoșătoare și anoste, iar copiii se refugiază discret în ecranele calculatoarelor, devenind victimele entertainmentului pasiv. Dacă nici una din sfere Citește mai mult

Obiceiuri de lectură care s-ar putea să-ţi surâdă

Iar dacă faci unul sau mai multe dintre lucrurile pe care le făceam și eu, nu e greșit, dar poate vei vrea să iei în considerare alte obiceiuri de lectură...

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *