Reactor de creație și experiment organizează în format online un program cultural despre dramaturgia contemporană românească dintr-o perspectivă amplă, multigenerațională. „Focus: dramaturgie contemporană la Reactor” se va desfășura între 15 și 31 ianuarie 2021.
Primul eveniment va fi dezbaterea ,,Practici și funcții ale dramaturgului. Trecut, prezent și viitor”, moderată de autoarea Michaela Michailov, alături de Miruna Runcan (critic, scriitoare și profesor universitar la Facultatea de Teatru și Film, Cluj Napoca), Alina Nelega (autoare dramatică, regizoare, conducătoare a masteratului de scriere dramatică de la UAT, Târgu Mureș), Matei Vișniec (autor dramatic), Catinca Drăgănescu (regizoare, autoare dramatică), Alexandra Pâzgu (autoare dramatică), Panna Adorjani (creatoare de teatru) și Petro Ionescu (autoare dramatică). Discuția va avea loc exclusiv online, pe pagina de YouTube a Reactorului, în ziua de 15 ianuarie 2021, la ora 18.00.
În cadrul programului va avea loc și atelierul de mediere culturală – „Framework”, coordonat de regizorul Raul Coldea, unde vor putea fi vizionate patru spectacole: Florența sunt eu de Gellu Naum și Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, ambele în regia lui Alexandru Dabija de la Teatrul Național Cluj-Napoca, Noi nu, niciodată, dramaturgia Petro Ionescu, regia Olivia Grecea, și În umbra marelui plan de Catinca Drăgănescu din repertoriul Reactor. Vizionările vor fi urmate de discuții alături de membrii echipelor artistice și administrative ale teatrului independent.
Înscrierile la „Framework” se fac până în 16 ianuarie, prin completarea acestui formular.
De asemenea, participarea nu este condiționată de un preț obligatoriu, dar este binevenită susținerea echipei și a teatrului prin cumpărararea unui bilet, devenind astfel susținător.
Acest proiect cultural a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, partenerii fiind Teatrul Național Cluj, Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Facultatea de Teatru și Film – Universitatea Babeș-Bolyai.
