Vă întrebați cum funcționează această organizație și ce planuri de viitor are pentru tinerii ambițioși? În cele ce urmează vom afla câteva detalii importante pe care orice voluntar activ al mediului clujean ar trebui să le cunoască.

În urma celor discutate cu membrii asociației, aflăm că aceasta este o organizație non-guvernamentală, înființată și condusă de către tineri, iar scopurile statutare reprezintă promovarea valorilor și activităților ONU în cadrul societății. Asociația Tineretul ONU din România organizează simulări ale organizaţiilor internaţionale, conferinţe, workshop-uri, dezbateri, şcoli de vară,  acțiuni caritabile și alte activități. Principalul proiect al Asociaţiei este Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cea mai mare simulare de tip MUN din România.

Totuși, care sunt valorile și obiectivele celei mai importante organizații internaționale din lume?

Pentru a asigura o lume mai bună pentru toți, activitatea Organizației Națiunilor Unite se bazează pe valori precum pacea, justiția, egalitatea și demnitatea. Printre obiective întâlnim cel de menținere a păcii și securității internaționale; dezvoltarea relațiilor prietenești între națiuni; realizarea cooperării în soluționarea problemelor internaționale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar și promovarea respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Asociaţia Tineretul ONU din România a fost înfiinţată în anul 2009 sub numele de „Asociaţia BISMUN”. În anul 2012, denumirea a fost schimbată în UN Youth Association of Romania, ca urmare a aderării la reţeaua UNYANET, din 2011. Organizaţia se ghidează după sloganul „Open your mind, improve our world”.

Probabil vă întrebați ce activități desfășoară filiala clujeană a acestei organizații! Să vedem…

Deschiderea oficială a filialei a avut loc în anul 2013, moment însoţit şi de discursul înregistrat al Excelenţei Sale, Doamna Ambasador Simona-Mirela Miculescu, Reprezentantul Misiunii Permanente a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite. Din anul 2016 a dobândit personalitate juridică, iar astăzi aceasta este constituită din 29 de membri activi și un board complet compus din Președinte, Vicepreședinte, 2 secretari și 4 directori de departamente.

De asemenea, funcționarea eficace a asociației se datorează structurii care este divizată în domenii specifice de activitate organizate pe departamente, respectiv:

  1. Departamentul de Proiecte – are drept obiective principale conceperea, elaborarea, implementarea și evaluarea proiectelor asociației, studierea și accesarea granturilor pentru desfășurarea activităților.
  2. Departamentul de Marketing – urmărește atragerea de fonduri pentru implementarea proiectelor și pentru funcționarea Asociației.
  3. Departamentul de Resurse Umane – are drept obiective principale: recrutarea, motivarea și formarea membrilor, prin intermediul implicării acestora în activitățile propuse.
  4. Departamentul de Comunicare și PR – urmărește promovarea imaginii Asociației Tineretul ONU din România, structurarea identității vizuale, precum și încheierea de parteneriate media cu alte ONG-uri.

Proiectele Asociaţiei sunt astfel concepute încât promovează valorile ONU, încurajează participarea activă a tinerilor în cadrul societății civile, stimulează simultan interesul academic, prin îmbunătățirea şi consolidarea informaţiilor acestora în domeniile de studiu conexe. În ceea ce priveşte grupul țintă, asociaţia nu se limitează doar la studenţi, ci se adresează societăţii în ansamblul ei. În cadrul proiectelor cu caracter academic se urmăreşte prezentarea unei game vaste de subiecte din diferite domenii de activitate. Asociaţia aduce în fața publicului specializat o serie de oratori cu expertiză în domeniile vizate.

Proiectele cu caracter non-academic se adresează întregii societăți, transpunând viziunea asumată a asociației într-o manieră accesibilă unui public nespecializat. Acest tip de proiecte îmbracă mai multe forme în funcție de mesajul și scopul propus, variind de la proiecții de filme și Quizz Nights, la spectacole caritabile sau alte tipuri de evenimente.

Organizația desfășoară o serie de conferințe care urmăresc să aducă în atenția publicului clujean diverse subiecte de actualitate. Iată care sunt principalele conferințe organizate:

Națiunile Unite și Forțele de Menținere a Păcii

Conferința este organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Căștilor Albastre ale ONU și, prin intermediul ei, descoperim cu ce se ocupă acestea, care este diferența între peacekeeping, peacebuilding și peacemaking și, de asemenea, vedem în mod aplicat unde și cum acționează având drept studiu de caz o situație de conflict din arena internațională.

Drepturile Omului și Criza Europeană a Refugiaților

Evenimentul își propune să dezbată cauzele, evoluția și perspectivele Crizei Europene a Refugiaților din perspectiva problemelor care se evidențiază în respectarea drepturilor omului.

Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Conferința constă în informarea participanților despre actualitatea subiectului. Prin acest proiect sunt promovate drepturile omului şi sunt sensibilizați tinerii în privința importanței respectării lor.

Ziua ONU: Totul despre Obiectivele de dezvoltare durabilă – ce, cum și de ce?

Prin intermediul acestei conferințe înțelegem mai bine munca depusă de către ONU împreună cu statele membre pentru a menține ordinea la nivel mondial și pentru a promova cooperare și pacea între state.

De asemenea, workshop-urile reprezintă o modalitate de a pune în aplicare abilitățile practice ale participanților. Dintre cele mai cunoscute ateliere marca UN Youth Cluj, întâlnim următoarele:

Cluj Napoca High School Model United Nations (CNHMUN)

În cadrul acestei simulări MiniMUN fiecare participant își asumă rolul unui reprezentant diplomatic al unei țări din cadrul unui organ al Organizației Națiunilor Unite. Acesta dezbate alături de colegii săi o problemă de interes mondial, încercând să găsească soluția ce mai potrivită din punctul de vedere al țării sale.

Simularea Aderării României la ONU

Evenimentul are drept scop principal, să celebreze și să sublinieze importanța aderării României la ONU, în același timp promovând valorile Națiunilor Unite și aducând evenimentul în atenția publicului țintă.

Priviri de culise: NAPOMUN

Pentru a înțelege mai bine cum se desfășoară o activitate în interiorul asociației, voi oferi detalii despre NAPOMUN (Cluj-Napoca International Model United Nations).

Proiectul NAPOMUN  este un eveniment academic în cadrul căruia sunt simulate comitetele ONU. Principalii beneficiari sunt studenții din comunitatea internațională, iar grupul țintă indirect este reprezentat de către tinerii din Cluj-Napoca, aceștia având ocazia să interacționeze cu participanții. Structura de conferință a NAPOMUN-ului implică o activitate susținută din partea celor care participă, precum și utilizarea a numeroase cunoștințe care ies din sfera educației tradiționale. Fiind o simulare a unei organizații internaționale, studenții au oportunitatea să cunoască mecanismele interne ale ONU, prin posibilitatea de a-și asuma rolul reprezentanților acestei organizații. Asemenea liderilor mondiali, tinerii se confruntă cu problemele globale actuale, pentru care vor trebui să dezbată și să găsească soluții.

În ziua întâi a proiectului, ,,Discover Cluj ‘’, participanților le sunt prezentate principalele atracții turistice clujene. De asemenea, are loc înregistrarea participanților, care la rândul lor primesc materialele necesare pentru zilele următoare. În cele din urmă, aceștia sunt prezenți la ceremonia de deschidere a NAPOMUN-ului.

În ziua a doua, ,,Mock session’’, are loc sesiune de dezbatere pe un subiect ales de chairperson (moderatul discuțiilor) pentru ca participanții să se acomodeze cu procedura. Apoi, se efectuează sesiuni de lucru pe comitete, în care participanții vor lucra la realizarea unei rezoluții pe subiectul ales de către organizatori.

În ziua a treia și a patra, au loc sesiuni de lucru pe comitete în care participanții dezbat tema aleasă. Iar în ziua a cincea se desfășară Sesiunea Adunării Generale a O.N.U., unde se prezintă rezoluțiile finale și votarea acestora. În cele din urmă activitatea proiectului se închide cu ceremonia propriu-zisă.

Toate acestea, evident, sunt completate cu pauze de cafea, cazare,  mese calde, jocuri de încălzire și interacțiunea într-un mediu prietenos cu membrii asociației clujene.


Să facem cunoștință cu membrii Asociației Tineretul ONU din România!

,,Ce înseamnă pentru mine UN Youth? În primul rând prietenie, pentru că aici am cunoscut cei mai faini și implicați oameni, care sunt dispuși să te ajute atât în cadrul asociației, cât și în afara acesteia. Iar în al doilea rând, semnifică lucrul în echipă și cooperare. Aici am avut parte de cel mai fain team-building și tot aici am învățat să îmi exprim ideile și opiniile, fără teama de a fi judecată. Sper ca anul 2021 să fie unul prosper, plin de proiecte interesante, la care să participe din ce în ce mai mulți voluntari. Sărbatori fericite tuturor colegilor și abia aștept să ne vedem la o ședință față în față!”

– Sabina Țîmpău, membru în departamentul de Proiecte


,,Când am intrat în UN Youth, Filiala Cluj, nu știam la ce să mă aștept. Eram în anul I de facultate și eram dornică să îmi fac prieteni, să fac voluntariat și să mă dezvolt. Acum când privesc înapoi, intrarea mea în asociație a fost, fără doar și poate, cea mai bună alegere luată în studenție. Aici mi-am cunoscut cei mai buni prieteni, mi-am clădit cele mai frumoase amintiri alături de ei și toate acestea în timp ce învățam să organizez un eveniment de la A la Z și învățam ce înseamnă cu adevărat să lucrezi în echipă. Mai apoi am învățat ce înseamnă cu adevărat să coordonezi o echipă și am început să îmi construiesc o rețea de networking formată de oameni care activează în același domeniu. Pe scurt, experiența în UN Youth Cluj mi-a condimentat studenția, mi-a dăruit prieteni dragi, m-a ajutat să mă autocunosc și mi-a deschis ochii asupra oportunităților existente.

-Andreea Bor, Președinte UN Youth Cluj

,,Daca ar fi să rezum într-un cuvânt ceea ce UN Youth semnifică pentru mine, aș alege UNitate. Aceasta asociație mi-a oferit prilejul să întâlnesc oameni minunați și să am parte de experiențe UNice. Cu siguranță a avut un rol major în dezvoltarea mea profesională și mentală.

Beatrice Mateescu, Vicepreședinte UN Youth Cluj

„Cred că Beatrice a surprins cel mai bine opinia despre asociație, apreciez foarte mult UNitatea noastră. Aș vrea să extindem această unitate și în rândul celorlalți membrii și să desfășurăm cât mai multe proiecte/activități. You the best!

Gabriel Zvîncă, Director Departament Proiecte


„Pentru mine, UN Youth înseamnă creativitatea și speranța că putem crea  un viitor mai bun, să trezim speranța altora și nouă, că pot fi mai buni în fiecare zi. ‘’

  – Andrei Olteanu, Secretar UN Youth Cluj


În cele din urmă, Filiala Cluj a Asociației Tineretul ONU din România își propune drept planuri de viitor menținerea poziției de organizație ce promovează obiectivele ONU. De asemenea, urmărește crearea de parteneriate durabile cu alte organizații întru cooperarea eficientă cu acestea. Activitățile ce urmează a fi întreprinse vor respecta condiția statuară a asociației, și anume cea de încurajare a tinerilor de a respecta valorile ONU.

Pentru a afla mai multe detalii despre Asociația UN Youth Cluj, puteți accesa următoarele date de contact :
Facebook :
https://www.facebook.com/UnYouthRomaniaCluj
Instagram :
https://www.instagram.com/unyouthcluj/

Cine (mai) consumă teatru?

Teatrul este o artă, o componentă socială importantă, o formă de entertainment, o eliberare din cotidian – sau o reprezentare fidelă a cotidianului, cu toate laturile lui mai puțin atractive. Citește mai mult

Jurnal de voluntar: despre teatru, voluntariat și emoție

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Jurnal de voluntar: O poveste despre copiii speciali

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Jurnal de voluntar: Povestea mea de voluntar – „Un nou început!”

Cum era treaba cu...să faci în fiecare zi ceva de care ți-e frică? Ei bine, mie mi-a fost frică de liceu, până cand mi s-a dăruit ceva!

„Educația stă la baza a orice”- Ionuț Coman, despre proiectul Laboratoare Rurale

Ionuț Coman ne povestește despre proiectul Laboratoare Rurale și primul laborator de informatică amenajat de la zero...

Jurnal de voluntar: O zi de intervenţii la SMURD

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *