Sursa: Facebook Teatrul Tineretului Piatra Neamț

98% Decizia corectă, regizat de Elena Morar, este primul spectacol de teatru difuzat online despre care pot spune cu adevărat că știe să lovească cu toată forța exact acolo unde trebuie. Am realizat asta de la început când, aflată la Urgențe, Iza (Cătălina Bălălău), o adolescentă model rămasă însărcinată, aude de la doctor: „Ziceți mersi că nu sunteți în Polonia!”. Țin să menționez că nu a adăugat nimeni „Da, bine că trăim în România”. Replica a căpătat o rezonanță mai puternică decât s-ar fi așteptat oricine și, din păcate, Gianina Cărbunariu, director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, simte cel mai puternic acest lucru. De ce? Vă spun eu.

Când România este pe primul loc în UE la numărul de sarcini nedorite în rândul minorilor, noi ne simțim atacați de limbajul necorespunzător

Spectacolul, creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpoTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, ne arată într-o manieră cât se poate de realistă ce se întâmplă atunci când vestea unei sarcini venite înainte de Crăciun nu este tocmai un miracol de sărbători. Vă amintiți de perioada când aveați 17 ani? Zâmbiți sau sunteți puțin triști? Vă amintiți tot sau vă vin în minte doar fragmente vagi? Ei bine, Iza sigur își va aminti foarte clar de această perioadă, pentru că ea n-are timp să se uite ca orice adolescent de vârsta ei în oglindă și să se întrebe cine este. Ea trebuie brusc „să-și decidă viitorul”. Asta nu pentru că părinții ei n-au sfătuit-o la timp cum să se protejeze sau pentru că ea n-ar fi procedat cum trebuie. Ci pentru că există acest 2%.

98% Decizia corectă nu aduce pe scena virtuală doar povestea unei sarcini nedorite. Vorbește și despre bullying, cyberbullying, despre educație sexuală și feminitate toxică. Și nu vorbește timid, pe ascuns, sprijinindu-se pe clișee sau pe o pozitivitate forțată, distructivă, ci clar și răspicat, exact așa cum au nevoie adolescenții de azi să vorbească și mai ales să li se vorbească. Aici apare în discuție Asociația Alianța Părinților, deși chiar nu era cazul.

Asociația Alianța Părinților este carcasa eșecului denumit „Coaliția pentru Familie”, iar conform descrierii de pe pagina lor de Facebook este și „un ONG, nonprofit și apolitic, care are ca scop apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Exact așa cum o spun și ei, apără drepturile părinților, departe de cele ale copiilor, întrucât această Alianță este cea care a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Județean prin care cere interzicerea difuzării spectacolului în școlile partenere acestui proiect, atacând-o în același timp și pe directoarea teatrului și cerându-i demisia. Motivul? Limbajul pornografic.

Oricât de mult ar nega unii părinți acest lucru, oricât de mult ar vrea să-și protejeze copilul de lumea reală, liceul reprezintă mediul în care acest limbaj se simte ca la el acasă. Nu este un lucru de apreciat, este un adevăr. La fel cum acest spectacol blamat complet pe nedrept nu încurajează și nu promovează obscenitățile sau violența verbală, ci ne arată că printre țintele lor este și o adolescentă ce a rămas însărcinată. Acest lucru nu se petrece doar în S.U.A. Acest lucru nu se petrece doar în cartierele mărginașe sau în orașele mici. Acest lucru se petrece în școala de peste drum de apartamentul tău. Și în acel liceu de renume. Și la liceul unde învață copilul tău.

Când România are printre cele mai ridicate rate de avort din Europa, nouă ne pasă de imaginea orașului

Primarul orașului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, consideră că spectacolul a afectat imaginea orașului, conform postării acestuia de pagina sa de Facebook. Dar totodată acesta își expune părerea în spațiul public fără să fi văzut spectacolul despre care vorbim.

Conform opiniei dumnealui

„Este păcat ca un oraș care a dat atâția oameni de cultură să ajungă în presa națională cu așa ceva. Putem și trebuie să generăm o viață culturală vibrantă la Piatra. Dar nu asta este calea pentru a atrage tinerii și publicul. Dacă actuala conducere a teatrului a rămas fără idei, îi invit să ne consultăm. Vom chema toți artiștii orașului, oamenii de cultură, pasionații de lectură și teatru.”

Sunt curioasă ce înseamnă acest „vom chema”. Adică domnul primar și cu mai cine? Mă întreb și ce înseamnă „să ne consultăm”.

Revista Copilot a cerut punctul de vedere al primarului, Andrei Carabelea, dincolo de afirmațiile sale de pe rețeaua de socializare, el spunând că:

„M-am pronunțat despre un spectacol doar după ce am avut suficient feedback din piață. Au fost sute de solicitări, sute de oameni care mi-au cerut să iau atitudine și, într-un final, am făcut-o. De regulă, când fac un lucru, îl fac asumat, în baza unei opinii verificate. N-am avut efectiv când să văd piesa, iar când m-am pus să mă uit (și vă rog să menționați asta dacă mă citați undeva, că m-am saturat), am primit un telefon că este incendiu la activ. Vă dați seama că nici timp să mă mai uit atunci nu am avut și acum nici nu mai vreau să mai aud de piesa asta, pentru că mă trece același fior pe care l-am avut în momentul în care am primit acel telefon. Este un subiect pe care îl închid acum și sper conducerea teatrului să înțeleagă că nu este cenzură. Mi-am exprimat o opinie și, din punctul meu de vedere, acea piesă nu este artă. Punct. Poate avea un mesaj educativ, din punctul meu de vedere, comunicat foarte prost și asta este percepția mea legată de piesa aceasta despre care nu mai vreau să mai aud vreodată. Vă rog să scrieți clar lucrul acesta. Sunt și eu om, dincolo de faptul că sunt primar, și am dreptul la o proprie opinie. Dacă m-am exprimat și am fost sancționat pentru opinia mea, aia n-a fost cenzură. Doamna director ar trebui să știe ce înseamnă cenzură.”, a declarat, primarul orașului, Andrei Carabelea pentru Revista Copilot.

În fața acestor acuzări, Gianina Cărbunariu a dat un răspuns cu privire la spectacol, dar și la munca ei și la deciziile și misiunea de director al teatrului pe care ea și le asumă:

„Ce s-a întâmplat și se întâmplă aici nu este un eveniment local, consecințele pot fi grave și privesc întregul mediu artistic românesc, amenințat de imixtiunea politicului și a unor grupuri conservatoare radicale.”, conform Cultura la Dubă.

98% Decizia corectă face ceva ce foarte mulți oameni nu au curajul să facă: să identifice clar o problemă și să ofere soluții concrete, îndeplinindu-și până la capăt rolul de teatru educațional. Andreea Tănase a scris, într-adevăr, un text despre cum, contrar multor păreri, poți să devii o femeie „împlinită”, indiferent de alegerea pe care o faci. Dar, după difuzarea spectacolului, textul ei a început să fie despre ceva mai multe lucruri.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Până luni, 23 noiembrie, aveți norocul să vedeți spectacolul online, gratuit AICI

98% Decizia corectă

text: Andreea Tănase

regie: Elena Morar

costume: Ileana Zirra

decor: Diana Miroșu

video design: Ana Cârlan

asistent regie: Emanuel Becheru

Cu: Cătălina Bălălău, Aida Avieriței, Nora Covali, Dragoș Ionescu, Paul-Ovidiu Cosovanu, Cătălina Eșanu, Corina Grigoraș, Emanuel Becheru, Florin Hrițcu

Un preot, un sat și o parohie

Undeva, departe, pe lângă oraşul cu cele 7 coline, Iaşi, dealurile adăpostesc satul Tăuteşti din Comuna Rediu. Aici locuiesc în jur de 150 de locuitori. Printre aceste case se află Citește mai mult

Lucruri care mă supără

Observ că dialogul ne sperie pe noi toți. Etichetăm o mulțime de subiecte drept tabu pentru că ne e frică să ni le asumăm în totalitate. Ne e rușine să Citește mai mult

Neil DeGrasse, educația și ce uită profii să ne spună

Mulți dintre noi ne dorim să ne simțim un pic mai protejați de fenomene precum manipularea în masă. Iar asta se întâmplă în momentul în care adoptăm poziția de sceptici informați, Citește mai mult

Sava Cebotari: „Mulţi dintre artiștii din Moldova nici nu consideră companiile teatrale independente drept teatru.”

„De la bun început, Sava mi s-a părut genul de om care face lucruri, chiar și atunci când circumstanțele nu îl încurajează neapărat. Așa că, profitând cumva de contextul pandemic Citește mai mult

Alois, virusul uitării: dincolo de numărul de ”infectați”

Festivalul Național de Teatru din 2021 s-a desfășurat online, spre bucuria iubitorilor de teatru din toată țara, oferind un program amplu de reprezentații, discuții, instalații performative și vizuale, conferințe, teatru Citește mai mult

Feminitatea Medeei în zilele noastre

Medeea este mărturia suferințelor feminine într-o lume în care ele sunt conduse, nu lăsate să conducă, este ca un prospect la care urmașii să se întoarcă pentru a învăța despre Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *