După interviul cu trupa The O, în cadrul căruia l-am cunoscut pe Silviu Ruta, acesta mi-a spus și de cealaltă trupă în care cântă: Guilty. Membrii acestei trupe (Renan Santos-chitară, Cristi Diaconu-toboșar, Silviu Ruta-basist și solistul Ruben Villanueva) sunt deosebiți, nu vă spun de ce, vă las să descoperiți pe parcurs!

Peru, Brazilia și România. Cum a luat naștere trupa? Adică, în ce context v-ați cunoscut?

,,Trupa a luat naștere la începutul anului 2019. Vocalistul nostru, Ruben, s-a mutat în București special că să înfiinţeze o trupă de rock alternativ și a început să caute membrii care să se preteze cu acest stil. Ruben a avut în trecut și o carieră solo, în Marea Britanie, unde a locuit 20 de ani.

În România s-a întâmplat totul foarte repede: Renan (care este din Rio de Jainero, mutat în București în urmă cu câțiva ani) își căuta o trupă de rock și, printr-o circumstanță fericită, s-a intersectat cu Ruben. La scurt timp după, au format Guilty cu alți 2 muzicieni care acum nu mai sunt în trupă. La finalul anului 2019, s-au alăturat toboșarul Cristi Diaconu și basistul Silviu Ruta (coleg cu Renan în trupa The O). Partea frumoasă este că în trupa există acum o conexiune foarte puternică între noi. În scurt timp am devenit că niște frați.”

Au existat vreodată bariere lingvistice?

,,Bariere lingvistice nu au existat niciodată între noi. Vorbim toți limba engleză chiar dacă Ruben are ca limbă maternă spaniola, iar Renan portugheza. Ne înțelegem ușor cu engleza chiar dacă se mai pocesc cuvintele. În schimb Renan vorbește destul de bine limba română pentru că locuiește în București de 4 ani. Ruben o înțelege aproape complet și e foarte amuzant când o vorbește.”

Care este aportul fiecăruia?

,,Fiecare membru are un rol foarte important în trupă. Toți avem experiență în domeniul acesta și știm ce este important: creativitatea și seriozitatea. Ne place să credem că suntem maturi din punctul ăsta de vedere și nu pierdem timpul aiurea. Fiecare știe ce are de făcut la instrumentul lui și să analizeze constructiv ce fac ceilalți membrii. Ruben este foarte creativ, scrie versuri și melodia principala a unei piese, Renan o completează sau vine el cu o melodie de la zero, iar secția ritmică completează tot. Cristi și Silviu au fost ca o bucată de aur găsită într-un deșert, iar această colaborare merge de minune în momentul de față.

Avem foarte multe piese noi pe care nu le-am lansat (dar urmează!) și altele pe care le avem în lucru. Facem piese constant, probabil și împinși de la spate de pandemie care ne face să ne retragem și mai mult în muzică.”

Cum influențează băieții din Peru și Brazilia muzică voastră?

,,Influența este foarte mare și benefică. Au ambiție, un drive aparte și o dragoste nebună pentru muzică.  Au cu totul altă «școală» când vine vorba de cântat la chitară și compus muzică în general. Sunt multe influențe din muzică spaniolă și Bossa Nova, dar și din muzică rock din America de Sud. Ne bucurăm foarte mult că reușim să facem ceva unic prin această colaborare. Fiecare membru are preferințele lui muzicale și acestea se regăsesc cel mai bine în execuția lui pe instrument.”

Care e procesul de creare al noilor piese?

,,Totul merge destul de simplu: Ruben vine cu melodia și versurile scrise, Renan completează cu rifuri și solouri de chitară, Silviu stabilește balansul și groove-ul piesei prin linia de bass, iar Cristi stabilește dinamică și stopurile pieselor prin părțile de tobă. E că un puzzle, Ruben vine cu o parte din bucățele și restul trupei completează puzzelul.”

Care e cea mai mișto experiență de la un concert?

,,Primul concert cu Cristi a fost ceva de neuitat. Era foarte emoționat, era și foarte multă lume în club, dar din nervii și emoția lui s-a dezlănțuit ceva incredibil. Atmosfera a fost de vis. E un sentiment greu de spus în cuvinte când ești apreciat de public. Simți că toată muncă ta are un scop mai mare.

Un alt eveniment foarte deosebit a fost ultimul nostru concert care a fost și singurul nostru concert acustic. A fost foarte intim, cu public restrâns din cauza pandemiei. Atmosfera încărcată din cauza acestei perioade și-a spus cuvântul, iar piesele au căpătat o altă formă prin chitările acustice. Totul a sunat mai simplu, mai pur dar și puțin mai trist.”

Pentru ce se simt vinovați membrii trupei GUILTY?

,,Nu cunoaștem oameni care să nu aibă mustrări de conștiința pentru ceva. Avem și noi destule și vorbim despre ele în piesele noastre. Unele mesaje sunt mai ascunse, altele foarte evidente. Nu are nici un sens pentru noi să vorbim despre experiențe pe care nu le-am trăit.

Suntem toți niște tipare repetitive în societate și știm că multă lume o să rezoneze cu mesajul nostru pentru că este real. Durerea emoțională este ceva necesar oamenilor moderni. Ne este foarte greu să fim fericiți, dar foarte ușor să fim la pământ.”

Durata unei piese are un scop anume?

,,Nu există un scop, este doar ceva de bun simţ muzical. Majoritate pieselor au peste 130 BPM, iar dar dacă le lungim devin obositoare pentru ascultător. Avem și câteva piese mai lungi, la un BPM mai mic. Suntem toți fani progressive rock deci iubim piesele lungi și foarte lungi.

Mai există un aspect: toate piesele noastre au și o varianta mai lungă pe care o cântăm doar live dar acolo intervine elementul surpriză.”

Care sunt planurile voastre de viitor?

,,Ne dorim să realizăm cât mai multe piese pe care să le arătăm oamenilor și să se bucure de ele. Adevărul este că, datorită contextului pandemic, atenția s-a dus foarte mult în mediul online și acolo ne concentrăm și noi resursele. Am lansat de curând single-ul «She’s playing with my mind», care beneficiază și de un videoclip realizat de Dhope Design. Este și primul nostru videoclip oficial.

Între timp, am mai filmat un videoclip pentru nouă noastră piesă «Freeing my heart», care este acum în faza de montaj și probabil luna următoare va fi lansată. Ne-am propus să scoatem cât mai mult material audio și video în următoarea perioada. Ne simțim optimiști și încrezători, chiar dacă trecem prin cea mai neagră perioada a istoriei moderne. Luptăm cum știm mai bine, prin artă.”

Clișeic, dar ce le transmiteți fanilor?

,,Pentru noi, oamenii care ne ascultă muzica sunt foarte importanți. Ne gândim de 10 ori când facem un riff de chitară sau o linie de bass tocmai că să fie totul perfect și să ne ridicăm la așteptările oamenilor care ne îndrăgesc. Vrem să se simtă „vinovați” cu noi și să se regăsească în muzică noastră. Le dorim tuturor să fie puternici în această perioadă, să se refugieze în artă atunci când sunt cu moralul jos pentru că arta are tot timpul răspunsul căutat chiar dacă nu știi să pui întrebarea. 

Abia așteptăm să cântăm iar live și să vă vedem acolo!”

Îți las câteva link-uri mai jos, în caz că băieții te-au convins să le asculți piesele!

Youtube: https://bit.ly/2RuohQn

Facebook: https://www.facebook.com/guiltybandrock/

Instagram: https://instagram.com/guilty_band?igs

Website: http://guiltyband.com

Spotify: https://link.tospotify.com/iQsIO1cdvab

Bandcamp: https://guiltyband.bandcamp.com/

SoundCloud: https://soundcloud.com/guiltyrock

Carousel – despre alb, negru și gri

Carousel este o trupă de rock alternativ/metal/prog care s-a format în noiembrie 2017 în Cluj Napoca.

Fiona Apple zice “Fetch the Bolt Cutters!” și zice bine

Vocea, care se sparge uneori printre cuvinte, nu încearcă nici o clipă să te cucerească, să intre în liga vocilor frumoase și muzicale, ci, dimpotrivă, își dorește să comunice, să-ți Citește mai mult

Vladimir Gheorghiu: muzică, fotografie şi un zine cu Riot Monk

Vladimir Gheorghiu este un gălățean stabilit în București, îndrăgostit atât de muzică cât și de fotografie. Acum lucrează cu Riot Monk, iar împreună au pregătit un zine intitulat "Contează".

Riot Monk „Be pălincă”: Interviu cu Lori

Riot Monk înseamnă furie, revoltă, sentimente care aduc cu ele nesiguranță, dorința de a fi acceptat care la rândul ei aduce din nou furie și tot așa.

Sofi Tukker: Threehouse, albumul EDM despre copilărie

Printre genurile de muzică de la care ne-am aștepta cel mai puțin să ne vorbească despre copilărie și frumusețea ei este EDM, gen cu un beat repetitiv și întâlnit des Citește mai mult

Când un singur gen muzical nu ne ajunge- interviu trupa The `O`

"Ne definește tocmai faptul că nu suntem definiți de ceva anume. Ia orice zi din viața ta și spune-mi dacă ai avut același sentiment pe tot parcursul zilei. Cel mai Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *