Ilustrație: Camilla Perkin

De la sfârșitul ultimei ere glaciare, oamenii au inventat unelte și mașini ce au modificat pe termen lung pământul pentru agricultură și așezări umane. Pe măsură ce populația a crescut și noile tehnologii s-au răspândit, tot mai multe resurse ale planetei au fost epuizate pentru a servi speciei noastre. În acest proces, activitățile umane au perturbat ordinea naturală a mediului prin otrăvirea solului, apei și aerului cu substanțe chimice dăunătoare – activități care schimbă treptat clima, structura și funcția ecosistemelor, afectând totodată viețuitoarele acestora. Rezolvarea problemelor critice de mediu, alături de încălzirea globală, lipsa apei, poluarea și pierderea biodiversității sunt probabil cele mai mari provocări ale secolului XXI.

Cu acest intro, mai puțin agreabil informațional, vreau să vă prezint un documentar ce relevă caracteristicile epocii noastre. Un film pe care orice cetățean al acestei lumi, căruia îi pasă de prezentul și viitorul său, ar trebui să-l vizioneze. Adunați-vă familia și prietenii: cele două ore conțin o doză de informații utile care ne pot ajuta să înțelegem necesitatea respectării naturii.

“Nu este doar despre salvarea planetei, este și despre salvarea noastră”

citare din film

Documentarul vorbește despre frumusețea și culoarea naturii în paralel cu acțiunile omului.

David Attenborough: O viață pe planeta noastră sau mai bine zis, ,,declarația martorului Attenborough”, reprezintă proiectul documentar prin care naturalistul împărtășește din grija sa pentru starea actuală a planetei datorită impactului umanității asupra naturii, cât și a speranțelor sale pentru viitor. Filmul este ca un spectacol vizual ce te aruncă dintr-o extremă emoțională în alta: într-un moment ești absorbit de coloritul păsărilor Flamingo, iar în celălalt simți revolta interioară când vezi acțiunile inechitabile față de natură.

Considerat o comoară națională a Marii Britanii, Sir David Attenborough s-a născut într-un secol în care lumea era încă în mare parte neexplorată și a reușit să observe de-a lungul anilor cum societatea modernă a schimbat peisajul Terrei. În cei 94 de ani ai săi, acesta a vizitat fiecare continent de pe glob, documentând lumea vie în toată varietatea ei, iar în cele din urmă, a fost numit cavaler pentru eforturile sale.

,,Lumea vie este un miracol unic și captivant – miliardele de organisme a milioane de specii de plante și animale, izbitoare în diversitatea și frumusețea lor. Viețile lor sunt împletite în așa fel încât să se susțină reciproc. Cu toate acestea, modul de viață pe care îl duce acum omul modern influențează în mod constant lumea naturală și diminuează rapid biodiversitătea. Lumea naturală moare. Dovezile sunt pretutindeni. S-a întâmplat în fața ochilor mei. Le-am văzut eu însumi. Înlocuim naturalul cu artificialul. Și devastăm lumea. Acest film este mărturia mea și viziunea mea despre viitor. Povestea modului în care noi am făcut cea mai mare greșeală și cum, dacă începem urgent acest lucru, încă o putem rezolva.

David Attenborough

Documentarul debutează cu Attenborough vorbind într-o casă părăsită situată în orașul Cernobîl, un oraș ucrainean care a fost abandonat după accidentul nuclear din 1986. Imaginea acestuia este o metaforă a ideii de distrugere în urma acțiunii nechibzuite a omului, cât și lupta naturii pentru refacere. În prima jumătate a filmului este prezentat modul în care creșterea populației umane a afectat lumea naturală în timpul vieții lui Attenborough, folosind un amestec de imagini de arhivă de la prima sa filmare documentară.

Când s-a născut Attenborough, în 1926, temperaturile medii erau cu un grad mai reci decât sunt astăzi. Am pierdut 40% din gheața noastră marină în ultimii 40 de ani. În cei 50 de ani de când bărcile de pescuit au început să se aventureze în apele adânci, oceanele au fost lipsite de peștii lor în valoare de 90%. Junglele care odinioară adăposteau urangutanii și păsările rare au dispărut, înlocuite fiind cu terenuri de agricultură – jumătate din terenul fertil de pe Pământ este acum folosit pentru aceast[ activitate. Câmpiile întinse care odinioară adăposteau milioane de animale zac pustiite.

„Atacul nostru orb asupra planetei a ajuns în cele din urmă să modifice chiar fundamentele lumii vii.”

citare din film

Planeta a pierdut specii de animale pentru totdeauna.

Attenborough atestă faptul că specii semnificative de animale sălbatice s-au pierdut pentru totdeauna, pictând o imagine terifiantă a unui viitor, nu atât de îndepărtat, în care umanitatea continuă pe calea autodistrugerii. Pe măsură ce filmul survolează deceniile, naturalistul ne oferă și o privire asupra lumii în care va trăi cineva născut astăzi. Publicului i se prezintă imagini cu mase de gheață polare ce se topesc complet vara. Amazonul, dezbrăcat de copaci prin defrișări, se transformă într-un deșert. Recifele de corali ce mor și se sfărâmă. Oamenii suferă din cauza foametei, pe măsură ce terenurile supra-cultivate se luptă să țină pasul cu cererea. Într-adevăr este un tablou sumbru – un necrolog pentru o planetă care-şi crease un echilibru menținut timp de mii de ani până când o specie a devenit prea puternică, prea dominantă, prea dornică de profit.

Cum ar arăta o lume restaurată despre care tot vorbim?

Cu toate acestea, spre final, naturalistul adaugă o notă plină de speranță. În timp ce sunt evidențiate viictoriile majore asupra mediului, filmul se concentrează pe imaginea unei lumi restaurate. Ultima secțiune a documentarului prezintă pașii pe care îi putem face în mod colectiv pentru a ajuta lumea naturală să se refacă:

  • Trebuie să încetinim ritmul de creștere a populațieila nivel global până în 2100, se așteaptă ca populația să ajungă la 11 miliarde de oameni. Pentru a încetini rata de creștere, trebuie să scoatem oamenii din sărăcie, să îmbunătățim accesul la asistență medicală și să le permitem copiilor, în special fetelor, să aibă acces la educație și școală.
  • Trebuie să trecem la energia regenerabilă, un proces care se întâmplă deja într-un ritm rapid, deși nu suficient de rapid. Astăzi, Marocul generează 40% din nevoile sale prin surse regenerabile, oferind cea mai mare fermă solară din lume. Prin progresele sale rapide în acest domeniu, Marocul ar putea exporta energie până în 2050. Astfel, la nivel global, energia regenerabilă poate fi sursa dominantă în 20 de ani. 
  • Trebuie să restabilim – sau să „refacem” – biodiversitatea planetei. Atunci când ecosistemele sunt mai diverse, acestea sunt mai capabile să presteze servicii ecosistemice esențiale, cum ar fi sechestrarea carbonului.
  • În plus, trebuie să reducem spațiul pe care îl folosim ca teren agricol pentru a reînvia lumea sălbatică. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să ne schimbăm dietele. Dacă am avea cu toții o dietă în mare parte pe bază de plante, spune David Attenborough, am avea nevoie de jumătate din terenul pe care îl folosim acum. Olanda este una dintre cele mai dens populate țări din lume. Acest lucru i-a obligat pe fermierii olandezi să folosească terenul mult mai eficient. Prin schimbări creative și inovatoare ale practicilor agricole, în două generații, națiunea a crescut randamentele de zece ori, în timp ce utilizează mai puțină apă, mai puține pesticide și îngrășăminte și emite mai puțin carbon. Astăzi, Olanda este al doilea cel mai mare exportator de alimente din lume. 
  • Trebuie să oprim defrișările, deoarece pădurile sunt cel mai mare aliat al planetei în blocarea carbonului. Este folosit exemplul din Costa Rica. Acum un secol, mai mult de trei sferturi din țară erau acoperite de pădure. Până în anii 1980, datorită defrișărilor în rampă, aceasta a fost redusă la un sfert. Guvernul a intervenit, acordând subvenții proprietarilor de terenuri pentru replantarea copacilor nativi. Datorită acestei inițiative, acum pădurile acoperă jumătate din terenurile Costa Rica.


Mesajul documentarului este bine fondat. Attenborough prezintă lupta împotriva crizei climatice care înseamnă nu doar protejarea animalelor și plantelor, ci salvarea propriei noastre specii. Chiar dacă sunt două categorii de oameni în ceea ce privește atitudinea față de natură – cei care acuză acest fenomen drept un mainstream al ecologismului și cei care într-adevăr conștientizează problemele mediului, apelul este unul singur pentru toți – “noi trebuie să lucrăm împreună cu natura, ci nu împotriva ei”. Acest adevăr este imposibil de ignorat.

____________________________________________________________________________
David Attenborough: A Life On Our Planet a fost produs de Silverback Films și WWF.
Producători executive: Alastair Fothergill, Keith Scholey, Colin Butfield

Filmul a primit o recepție critică pozitivă.
– Patrick Cremona de la Radio Times i-a dat cinci din cinci stele, găsindu-l „destul de diferit” de lucrările anterioare ale lui Attenborough și lăudând „amestecul” său de „condamnare terifiantă” a acțiunii oamenilor asupra lumii naturale și un „manifest plin de speranță și inspirație „despre cum să abordăm criza climatică.
– Emma Clarke de la Evening Standard a numit filmul „o privire esențială”.
– Natalia Winkelman de la New York Times a lăudat „uimitoarea imagine de natură” și juxtapunerea dintre ecosistemele înfloritoare și cele pe cale de moarte.

8 motive să urmăreşti filmul Just 6,5 de la TIFF 19

În lungmetrajul Just 6,5 de la TIFF 19, poliţia iraniană goneşte să captureze un dealer de droguri. Iată de ce nu ar trebui să ratezi acest film...

Luke Lorentzen: Midnight family şi culisele filmului documentar

„Persoanele din filmele mele simt că atenția pe care o primesc este grozavă, le dă încredere, le dă un sentiment că sunt văzute și auzite.”

„The Hater” sau dovada că aparențele înșală

The Hater: Așteaptă-te să te simți incomod de multe ori pe parcursul celor două ore. Așteaptă-te să-ți fie satisfăcută dorința de a întrece limitele (nu cred că o vei mai Citește mai mult

Zlotowski și femeia ușuratică

Une fille facile - o plajă pustie în miezul verii, valuri, un accent dulce provensal, petreceri pe faleză și o femeie superbă care dansează...

De ce ar trebui să te uiţi la The Social Dilemma

Te simţi vreodată urmărit când stai pe net? Nici nu e de mirare! The Social Dilemma îţi arată cum marile companii folosesc algoritmi pentru a stoca şi prezice toate acţiunile Citește mai mult

Conexiuni inexplicabile: La double vie de Véronique

O poveste spusă cu omenie și frumusețe, o meditație surprinzătoare asupra destinului și a ceea ce nu cunoaștem decât intuitiv, La double vie de Véronique este un film emoționant care Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *