Ilustrație de Elizabeth Baddeley

„Fii o doamnă, fii independentă”, sfatul mamei după care s-a ghidat Ruth Bader Ginsburg toată viața. Însă pentru ea acest lucru însemna să-ți dezvolți puterea de a nu te lăsa dusă de emoții inutile precum furia și descurajarea. Cu nominalizare Oscar, filmul RBG(2018) regizat de către Betsy West și July Cohen, ilustrează statornicia judecătoarei pe fonul victoriilor legale și opiniilor contrare. Dar, înainte să-ți povestesc despre documentar, ar trebui să știi ceva:

9 lucruri despre Ruth Bader Ginsburg

1. S-a născut la 15 martie 1933, în Brooklyn, NY.
2. Timp de 56 de ani a împărtășit o frumoasă poveste de dragoste cu soțul ei, Martin Ginsburg, avocat de profesie, pe care l-a întâlnit în timp ce frecventa Universitatea Cornell și căsătorindu-se în anul în care a absolvit facultatea.
3. Amândoi s-au întors să studieze la Harvard Law School. După ce Martin a câștigat lupta cu cancerul, familia s-a mutat, iar Ruth s-a transferat în Columbia pentru ultimul ei an de facultate de drept. 
4. Ginsburg a suferit discriminări de gen pe parcursul carierei sale. La absolvire, multe firme nu erau interesate să o angajeze, în ciuda marilor sale onoruri. Mai târziu, ea avea să scrie:

„Firmele tradiționale de avocatură abia începeau să se întoarcă la angajarea evreilor. Dar să fii femeie, de origine evreiască și mamă – acea combinație a fost cam prea multă”.


5. La începutul anilor 1970, Ginsburg a devenit directorul la Women’s Rights Project at the ACLU. Acolo, a judecat cazuri de egalitate de gen, câștigând cinci din cele șase cauze pe care le-a argumentat în fața Curții Supreme. Cazurile sale au vizat femeile, bărbații și familiile ce au fost victime ale unor legi discriminatorii. În 1972, a primit funcția la Columbia Law School, devenind prima femeie titulară a școlii.
6. La 22 iunie 1993, Președintele Bill Clinton a numit-o pe Ginsburg drept judecător asociat al Curții Supreme, devenind a doua femeie juristă la cea mai înaltă curte a națiunii.
7. Ginsburg a fost numită una dintre cele 100 de femei cele mai puternice (2009), conform Forbes, una dintre cele mai influente persoane din revista Time (2015), și de asemenea, a primit titluri onorifice de doctor în drept de către Universitatea Willamette (2009), Universitatea Princeton (2010) și Universitatea Harvard (2011).
8. În 2019, Ginsburg a primit premiul Berggruen pentru Filosofie și Cultură în valoare de 1  milion de dolari, suma a fost donată către organizații caritabile și de non-profit ce promovează oportunități pentru femei.
9. A devenit simbolul justiției americane


O poveste despre forță, durere și curaj


“She was an Icon, she was a Queen”

citat film


Proiectul documentar relatează ascensiunea unei tinere timide din Brooklyn spre ce astăzi numim vocea puternică a justiției și simbolul egalității de gen. Construit pe parcursul a trei ani pe baza imaginilor de arhivă, interviuri cu familia și cu colegii săi, incluzând o privire asupra rutinei sale zilnice de antrenament, filmul prezintă munca revoluționară a judecătoarei Ginsburg în calitate de combatant împotriva discriminării, dar și relația cu soțul ei, Martin Ginsburg alături de influența ei continuă asupra noilor generații. 


   
 „Cred că motivul pentru care a fost de acord să filmăm era  dorința ca, nu doar vulturii legali, ci și oamenii ordinari să înțeleagă ce se poate realiza luptând pentru dreptul constituțional. Știa că ceea ce făcuse în carieră va fi o lecție pentru ceilalți care urmăresc aceste patru cuvinte mari în fața Curții Supreme – ‘equal justice under law’ (justiție egală în condițiile legii)”,

Cohen în interviul pentru Los Angeles Times
Ruth Bader Ginsburg with Martin Ginsburg, and daughter, Jane, from the Notorious RBG exhibit at Philly’s National Museum of American Jewish History

Înainte de a deveni “Notorious”, ea a fost “Kiki”


She has a quiet magnetism and she is a deep thinker”

citat film

Aflăm despre rădăcinile sale evreiești, stângăcia copilărească, năzuința spre muncă și ambiția cultivată de către mama sa. De asemenea, este detaliată educația pe când era studentă la Universitatea Cornell, experiența la Universitatea Harvard și înaintarea sa la Curtea Supremă. Printre pasiuni, realizatorii filmului au surprins dragostea lui Ginsburg pentru arte, în special pentru operă. Totodată, filmul pune în lumină importanța sa culturală, începând cu meme-ul de pe Tumblr unde este comparată cu rapperul The Notorious Big și cu publicarea cărții Notorious RBG: The Life and Times of Ruth Bader Ginsburg, scrisă de Shana Knizhnik și Irin Carmon. Mișcarea a câștigat un număr mare de adepți și a reprezentat a sursă de inspirație pentru artă de tatuaje, tricouri, căni de cafea, o carte de colorat pentru copii, printre altele apărând într-o operă și într-o carte de antrenament. Porecla a fost tratată cu umor de către Ruth, menționând că ea și rapperul au multe în comun: ambii s-au născut în Brooklyn.

Sursa: Chelsea Stahl NBC News


 
Prea ocupat? Încearcă să fii judecător al Curții Supreme


Era mică, introvertită, și avea o voce blândă

citat film


Documentarul prezintă o serie de scene unde Ginsburg, îmbracată în cămașa Super Diva, face flotări și ridică greutăți, la 85 de ani. Nu exista nicio scuză pentru a nu face exerciții, prin urmare judecătoarea devine și un model de perseverență. În final, apare ideea că cele două crize de cancer au lăsat-o cu „o apreciere sporită pentru bucuria de a fi în viață”.
Într-adevăr când te gândești la justiție și rezistență, te aștepți să apară imaginea unui om mare și puternic, însă judecătoarea Ginsburg este prototipul uman ce demonstrează că forța interioară provine din puterea intelectului și nivelul de determinare asupra țelului pe care dorești să-l atingi.
Astfel, documentarul ne permite să urmărim triumfurile judecătoarei pe parcursul întregii cariere. Proiectul ne încurajează să reflectăm asupra istoriei, discriminării în baza studiilor de gen și asupra importanței sistemului judiciar în determinarea drepturilor grupurilor oprimate, în special a femeilor. RBG este despre cum să lupți cu tenacitate, creativitate și optimism; este despre cum iubirea împreună cu umorul pot fi stimuli ai succesului.

Ilustrație de Bill Hennessey



______________________________________________________________________
RBG a fost ales de National Board of Review ca cel mai bun film documentar din 2018 și a fost nominalizat pentru alte câteva premii, inclusiv pentru premiul BAFTA ca cel mai bun documentar . La cele  91 de premii Oscar, filmul a câștigat nominalizări pentru cel mai bun lungmetraj documentar și cea mai bună piesă originală (I’ll Fight).
De asemenea, ținem să menționăm filmul de biografie juridică On the Basis of Sex”, bazat pe viața și primele cazuri ale judecătoarei R.B.Ginsburg.

De ce ar trebui să te uiţi la The Social Dilemma

Te simţi vreodată urmărit când stai pe net? Nici nu e de mirare! The Social Dilemma îţi arată cum marile companii folosesc algoritmi pentru a stoca şi prezice toate acţiunile Citește mai mult

The Midnight Gospel: o animație mind-bending pentru nopți albe

La The Midnight Gospel te uiți într-o zi de marți, la 2 noaptea, când simți că ai foarte multă energie și n-ai cui să-i împărtășești ultima ta revelație despre conceptul Citește mai mult

“O viață pe planeta noastră”- filmul care ne spune cum putem să ne salvăm

O viață pe planeta noastră: “Nu este doar despre salvarea planetei, este și despre salvarea noastră”

„The Hater” sau dovada că aparențele înșală

The Hater: Așteaptă-te să te simți incomod de multe ori pe parcursul celor două ore. Așteaptă-te să-ți fie satisfăcută dorința de a întrece limitele (nu cred că o vei mai Citește mai mult

Docu-terapia. Un mod artistic de a ne apropia de știință

În ultimii ani, așa cum mi-a fost dat și mie să descopăr, documentarele au căpătat o nouă dimensiune, îndrăznesc să spun cinematografică; au început să-și îngrijească încadrările, să se axeze Citește mai mult

Filme dacă… (III)

Pentru această iarnă atipică, vă las aici o scurtă listă cu recomandări de filme dacă...

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *