Devenim conversațiile pe care le avem şi prietenii de care alegem să ne înconjurăm. Este binecunoscut faptul că suntem predispuși la contagiune emoțională, că stările noastre sunt modelate de interacțiunile zilnice fără să fim pe deplin conștienți. În plus, cuvintele pe care le auzim și le „consumăm’’ zilnic din materialele accesate au un rol la fel de important. Suntem influențați de cărțile pe care le citim care ne oferă ocazia „să stăm de vorbă’’ cu profesioniști din domenii la care nu am avea acces altfel.
Da, poate că lectura biografiei lui Michelle Obama, Povestea mea, nu este o experiență directă. Ai însă informația din carte la baza căreia stă o documentație de 1100 de pagini transcrise din timpul discuțiilor pe care aceasta le-a avut la Casa Albă cu una din consilierele ei, plus multe amintiri pe care Prima Doamnă le evocă cu multă vivacitate și umor.
Poți să trăiești într-o lume așa cum este ea, dar poți și să muncești ca să creezi o lume așa cum ar trebui să fie.
Cu un fundal educațional ce reunește sociologia și dreptul, Michelle Robinson pune bazele unei cariere solide într-o firmă de avocatură. Câțiva ani mai târziu, îl cunoaște pe Barack Obama, student în anul doi la drept, aspirant la un post de avocat în cadrul marilor birouri de la Sidley&Austin. Pusă în situația de a-i fi mentor și a-l introduce în firmă, Robinson își ia în serios atribuțiile. Nu prevede nimic din ceea ce, peste ani buni, se va concretiza în semnarea unui contract matrimonial secundar (cu Statele Unite ale Americii) și atribuțiile asociate statutului de de Primă Doamnă.
Cartea, împărțită în trei mari subcapitole (Povestea mea, Povestea noastră, Povestea continuă), urmărește evoluția unei tinere crescute într-un mediu modest din Chicago, care va reuși ulterior să lupte pentru valorile sale și să contribuie la promovarea egalității între cetățeni indiferent de rasă sau mediul din care provin. Este un drum anevoios pe care Michelle Robinson îl pavează cu bucăți de cunoaștere și solidaritate față de comunitatea în care a crescut.
Ajungi undeva construind permanent acea realitate mai bună, chiar dacă la început doar în mintea ta.
După o perioadă de chestionare a propriului parcurs, alege să dea la o parte cariera corporatistă pentru a lucra în mediul ONG și pentru a se conecta la problemele și nevoile comunității. Își menține vii interesele și muncește neobosită. Își schimbă perspectiva în legătură cu viața și cariera. Devine mamă și reușește să se mențină pe poziții alături de un bărbat care vrea să devină președinte. Alege să-l susțină atât de-a lungul unei campanii electorale asidue de 21 de luni cât și în timpul celor două mandate în perioada cărora se ocupă de proiecte și inițiative proprii precum încurajarea unui stil de viață mai sănătos în rândul americanilor, accesul la educație, susținerea tinerilor și, în special, a fetelor.
Despre cum să-ți depășești invizibilitatea
Michelle Obama trăiește pe propria piele ce înseamnă să fii discriminat și, drept urmare, ia atitudine. Încearcă să-și facă mesajul auzit, participă la întâlniri cu comunitățile locale și vorbește despre povestea care stă în spatele imaginii sale, de multe ori distorsionată de media și celebritatea care vine la pachet cu titlul de primă doamnă. Evocă oamenii care au ajutat-o să pună bazele unui om educat și integru, încercând să dea înapoi, în egală măsură, ceea ce a primit. Vorbește despre predarea Casei Albe următorului președinte, păstrându-și, în același timp, demnitatea și intransigența față de atitudinile politice și atacurile directe ale acestuia. Folosește un ton calm, dar puternic și coboară mereu din arena dezbaterilor oficiale pentru a fi alături de comunitate.
De ce să citești cartea?
Dacă ești plictisit, neinspirat sau dacă, pur și simplu crezi că nu ai timpul necesar pentru a face lucrurile care contează pentru tine, s-ar putea ca biografia asta să-ți dea un pic de gândit. Se poate să-ți schimbi părerea în legătură cu multe lucruri, să meditezi asupra unor idei noi, să faci un pas în spate ca să te gândești ce fel de persoană ți-ar plăcea să fii peste câțiva ani. Nu vei afla vreo rețetă magică prin care să faci lucrurile mai repede, dar vei fi un pic mai pregătit pentru momentele în care va trebui să iei o decizie sau să faci față unei situații imprevizibile. Dacă ești inspirat, lectura cărții te va inspira și mai tare să-ți respecți valorile și să-ți faci vocea auzită în comunitatea ta.
Cu toții ne-am dori să ne putem întâlni mentorii, măcar pentru o zi. Oricât de mare ar fi dorința noastră, sunt sigură că, ajunși în fața marelui moment, nu am ști exact ce să-i întrebăm. Iar ei ar fi stânjeniți de atitudinea umilă pe care noi ne-am asuma-o, întrucât singurul lucru care ne diferențiază sunt orele multe de lucru neîntrerupt și credința că lucrurile vor ieși bine, în cele din urmă.