V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ne împărtăşească experienţele unice pe care le-au trăit prin activităţile lor! Aşadar… să începem!
Viaţa de pompier nu este una ușoară! Eu am ales să fiu şi eu voluntară la Detaşamentul de Pompieri pentru a experimenta şi pentru a ajuta lumea.
În plus, încă de mică mi-am dorit să lucrez ca paramedic în cadrul SMURD.Prima mea zi de voluntariat la Detaşamenul de Pompieri s-a desfăşurat astfel:
Prima dată s-a face prezența. După ce m-am schimb în hainele potrivite, am aşteptat cu nerăbdare să am prima intervenție. După vreo 2 ore, am avut norocul să prind o intervenție la liceul la care învăț eu.
Odată ce am auzit soneria sunând de 3 ori, am ieşit afara, am urcat în maşină şi am pornit alături de echipaj acolo unde am fost chemați. Odată ajunși, am luat pacienta, o elevă în varstă de 16 ani, şi am dus-o la spitalul de copii. Pe drum, colegul meu, deja pompier angajat, îmi spune să pregătesc aparatul şi să îi iau tensiune. Între timp, el așează pacienta pe targă îi pune centurile. Urma ca eu să îi iau tensiunea. Avem emoții deoarece știam că este prima mea zi, dar m-am descurcat având în vedere ca nu am făcut cursurile de pregătire degeaba! Ulterior, colegul îi transmite celui din faţă rezultatele înregistrate.
La spital, am predat pacienta medicilor, iar după ce ne-am terminat treaba, ne-am întors înapoi la detașament. Nu a trecut mult timp şi alarma a sunat din nou! A fost o zi norocoasă în care am avut ocazia să particip la mai multe intervenţii. După ce mi-am încheiat programul, m-am schimbat şi le-am urat colegiloe o zi uşoară şi spor la intervenții.
Pe drum, vorbind la telefon cu prietena mea, îi povesteam cât de bine m-am descurcat şi i-am spus că abia aştept să merg din nou! Viaţa de pompier sau de paramedic nu este ușoară deoarece trebuie să depui mult efort, să munceşti în echipă şi să dai dovadă de curaj. Poate pe viitor, voi ajunge şi eu un pompier aşa cum mi-am propus.
Andreea Condrea, voluntar în cadrul SMURD