V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Voluntari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ne împărtăşească experienţele unice pe care le-au trăit prin activităţile lor! Aşadar… să începem!

Cred că teatrul are capacitatea de a face lumea mai bună. 

O echipă faină de actori tineri și-a propus să (re)traseze harta patrimoniului cultural din România și se află în căutare de voluntari.

Cam așa a început călătoria mea alături de oamenii din Laboratorul de Artă – cu certitudinea că teatrul poate schimba lumea și cu un call pentru voluntari.

Pentru mine, Hamlet și noi a căpătat de-a lungul timpului mai multe definiții. La început, înainte să facem cunoștință, am auzit despre Hamlet și noi că ar fi o traducere modernă a operei lui Shakespeare într-un spectacol- laborator itinerant al Antoanetei Cojocaru, jucat în circuit în muzee, case de patrimoniu și clădiri considerate repere în București și în țară. Little did I know că, în momentul în care am apăsat butonul de send al formularului de înscriere în echipa de voluntari, povestea mea în universul Hamlet și noi începea să se scrie. De aici, definițiile au devenit din ce în ce mai multe și din ce în ce mai personale. 

Hamlet și noi este cel care mi-a făcut cunoștință cu alți voluntari dornici să dea o mână de ajutor, oameni de diferite vârste și cu background-uri atât de diverse, aduși împreună de dorința de a fi parte din acest manifest. Căci da, pentru mine Hamlet și noi a devenit un adevărat manifest pentru artă și cultură. 

Cred că o călătorie în culisele oricărui spectacol reprezintă o experiență unică. Pentru cineva care își dorește să înțeleagă mai bine ceea ce vede pe scenă, să analizeze și să scrie despre teatru, accesul în bucătăria unui spectacol este o experiență necesară. Hamlet și noi este cel care mi-a prilejuit incursiunea în lumea din spatele cortinei, cel care mi-a relevat mecanismul complicat din spatele oricărui produs artistic. M-a făcut să înțeleg că organizarea unui spectacol este întotdeauna o muncă de echipă. Totul – de la pregătirea locației și a recuzitei, până la procesul de promovare și de primire a publicului – necesită un efort conjugat al tuturor celor implicați în proiect. 

Un spectacol este mult mai mult decât ceea ce se vede pe scenă. Un spectacol înseamnă repetiții la care uneori ești nevoit să vii cu glezna luxată, înseamnă multe drumuri prin oraș și înseamnă emoții. Întotdeauna. Dar înseamnă și momente speciale care, cu timpul, se transformă în amintiri pe care le porți cu tine mult după ce ultimele replici au fost rostite. Pentru mine, Hamlet și noi încă înseamnă emoțiile de la prima întâlnire cu actorii și agitația de dinaintea primului spectacol. Înseamnă momentul ăla în care, asistând la o repetiție, am uitat să respir pentru câteva secunde. Înseamnă fascinația provocată de dedublarea actorului – acum actorul-om, iar în următorul moment, actorul-personaj. 

Țin minte și acum deplasarea la Sibiu, când spectacolul s-a jucat în clădirea Palatului Astra, într-o sală care avea o singură ușă pe unde se făceau toate intrările și ieșirile din spectacol. Jucându-se în spații neconvenționale, eram obișnuiți cu diferitele dificultăți pe care sălile le impuneau – inclusiv acustica nu tocmai ideală. Pe tot parcursul acelei reprezentații stăteam lângă ușă pentru a ajuta cu recuzita și astfel, vedeam toate intrările actorilor în scenă. Vedeam încordarea și atenția cu care își ascultau colegii de pe scenă, uneori cu urechea lipită de ușă, pentru a auzi mai bine replicile și pentru a ști exact când să pășească pe scenă. Simțeam concentrarea și simțeam liniștea deplină. Apoi vedeam entuziasmul cu care veneau în culise după un monolog greu, dar spus perfect cap-coadă. Atunci am înțeles că un spectacol este mult mai mult decât ceea ce se vede pe scenă. 

Asta a însemnat pentru mine Hamlet și noi – energie molipsitoare, călătorii prin țară și oameni frumoși care fac un teatru altfel. Sincer și asumat. Căci, privit atât din culise, cât și din public, spectacolul este o oglindă morală, necesară și esențială zilelor noastre, care exploatează relevanța și permanenta actualitate de care Hamlet-ul lui Shakespeare dă dovadă. Astfel, își propune să exploreze strânsa legătură dintre teatru și realitatea imediată, transformând teatrul în instrument de cartografiere a unei noi hărți culturale a României. Cred foarte tare în inițiativa curajoasă a celor din Laboratorul de Artă, inițiativă care trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află diferite muzee și case de patrimoniu. 

Nu în ultimul rând, Hamlet și noi este cel care m-a învățat ce înseamnă, cu adevărat, voluntariatul în adevăratul sens al cuvântului. Cred că voluntariatul trebuie să fie întotdeauna despre oameni. Despre a da, nu despre a primi sau a cere ceva în schimb. Nu trebuie să fie despre diplome sau certificate care să-ți înfrumusețeze inutil (și doar la suprafață) CV-ul. Voluntariatul devine o experiență care te îmbogățește tocmai atunci când nu aștepți nimic în schimb, când vrei să dai o mână de ajutor pentru ca lucrurile la care ții să iasă bine. Asemenea teatrului, voluntariatul înseamnă comuniune. Și atunci când e făcut cu entuziasm și din pură dăruire, te răsplătește cu energie bună și cu sentimentul ăla de mulțumire că ai pus o cărămidă la reușita unui proiect fain. 

Le sunt recunoscătoare oamenilor din Laboratorul de Artă că ne-au primit pe noi, voluntarii, în echipa de organizare a spectacolului și, în același timp, în povestea lor. Ei sunt cei care mi-au (re)confirmat că teatrul are capacitatea de a face lumea mai bună.

Daria Ancuța

Jurnal de voluntar: Povestea mea de voluntar – „Un nou început!”

Cum era treaba cu...să faci în fiecare zi ceva de care ți-e frică? Ei bine, mie mi-a fost frică de liceu, până cand mi s-a dăruit ceva!

Fundaţia Charis vine în ajutorul copiilor defavorizaţi din Floreşti

Fundația Charis depune eforturi considerabile pentru a investi în copii, oferindu-le speranță și ajutându-i să facă schimbări benefice pe termen lung.

Jurnal de voluntar: O poveste despre copiii speciali

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

UNiți pentru tineri – află ce este Asociația Tineretul ONU din România

Pace, justiție, egalitate și demnitate: ești curios să afli cum implementează Asociația Tineretul ONU din Cluj aceste valori? Keep reading....

Jurnal de voluntar: Puterea de a fi om

Trăirile interioare, pacea și liniștea pe care le ai după ce ajuți pe cineva, după ce faci o persoană să zâmbească, să râdă, să fie bine, sunt adevăratele comori ale Citește mai mult

Jurnal de voluntar: O zi de intervenţii la SMURD

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *