Fundația Charis funcționează ca organizație non-profit şi este alcătuită dintr-o echipă româno-olandeză. A fost înființată în anul 2005 de către Marien și Yvonne Kroon în comuna Florești, județul Cluj. Fundaţia îi susţine pe copiii care provin din medii dezavantajate şi marginalizate. Scopul lor este de a reduce abandonul școlar, ajutându-i pe acești copii să se integreze în societate pentru a putea duce o viața normală.
Nevoile și provocările cu care se confruntă copiii sunt foarte mari. Majoritatea provin din familii de etnie rromă şi nu au posibilitatea de a termina școala pentru că sunt nevoiți să meargă la cerșit sau să caute prin gunoaie pentru a-și putea procura haine, mâncare, mobilier. Chiar și cei care merg regulat la școală se confruntă cu probleme mari, deoarece părinţii nu au posibilitatea de a-i ajuta la teme. Mulţi copii abandonează șansa la educație înainte de a termina şcoala primară sau nu mai continuă studiile după primele opt clase.
Fundația Charis depune eforturi considerabile pentru a investi în copii, oferindu-le speranță și ajutându-i să facă schimbări benefice pe termen lung. Deja au început să observe schimbări prin diferitele proiecte pe care le organizează , cum ar fi Centrul Educațional Casa Speranța și programele pentru copii.
Ce lipsuri au copii pe care îi întâlniți și cum încercați să le acoperiţi?
În primul rând, acești copii se confruntă cu lipsa educaţiei atât a părinţilor cât şi a familiei mari, acest fapt îngreunându-le procesul educaţional. Cu toate acestea, majoritatea părinţilor susţin activitatea centrului pentru că observă un adevărat progres în dezvoltarea educaţională şi socială a copilului lor. În al doilea rând, copiii duc lipsă de afecţiune şi dragoste, părinţii fiind preocupaţi cu asigurarea celor necesare traiului zilnic şi, nu în ultimul rând, duc lipsă de acceptare din partea societăţii.
Prin ce moduri sprijiniți copiii defavorizaţi să ducă o viață mai bună?
Noi, ca fundaţie, credem că toţi copii au dreptul la şanse egale, atât în educaţie cât şi în viaţa cotidiană. Momentan, avem 45 de copii care vin de două ori pe săptămână la centrul nostru educaţional unde îşi pot face temele şi pot avansa educaţional împreună cu ajutorul unui profesor educator. De asemenea, prin Centrul de zi “Casa Speranţa” încercăm să asigurăm pe cât posibil o alimentaţie şi o igienă sănătoasă copiilor care vin la centru. Ca să ne atingem acest obiectiv, oferim copiilor noștri cursuri de igienă la început de an şcolar şi mâncare sănătoasă de câte ori au program la centru. Prin intermediul fundaţiei, susținem cât putem și familiile acestora prin oferirea rechizitelor școlare, haine de sezon şi pachete alimentare.
Cum acționați împotriva discriminării? De ce are nevoie un copil care trece prin asta fiind foarte tânăr?
De multe ori copiii din centrul nostru se confruntă atât cu marginalizarea socială cât şi cu bullying (n.r. eng hărțuire). Din acest motiv, obiectivul nostru este să oferim acestor copii un loc în care să se simtă în siguranţă, în care să conștientizeze că sunt acceptaţi indiferent de situaţia socială din care provin şi un loc în care pot vorbi deschis despre problemele cu care se confruntă zilnic. Astfel, oferim un mediu propice dezvoltări socio-emoţionale pentru copiii care participă în programul nostru. Suntem de părere că prin dragoste, suport şi acceptare putem să-i susţinem pe copii impotriva discriminări, dar în acelaşi timp, credem că este vital ca aceștia, la rândul lor, să înţeleagă importanţa principiului nediscriminării celor din jur.
Cum ar putea să vă ajute cititorul acestui interviu?
Viziunea noastră este de a continua să ajutăm la o bună dezvoltare a copiilor atât pe plan educațional, cât și social. De asemenea, dorim să creştem numărul persoanelor pe care le ajutăm prin intermediul fundaţiei. Tot ceea ce facem se datorează ajutorului pe care îl primim de la oameni minunați care au decis să sponsorizeze un copil sau să realizeze o donaţie pentru acest proiect. De aceea, una dintre modalitățile prin care cititorul ar putea să ne ajute este prin sponsorizări lunare, fie prin formularul 260 sau prin donaţii. Multe dintre persoanele care ne susţin sunt din Olanda, dar sperăm să vedem o dorinţă și din partea românilor de a ne ajuta și susține proiectele noastre. Dacă cititorul acestui interviu nu are posibilitatea de a ne suţine financiar, ne poate ajuta prin a da un SHARE (Distribuie) sau un LIKE (Îmi place) la pagina noastră de Facebook sau de Instagram, la postările pe care le creăm săptămânal. Niciodată nu se ştie care dintre prietenii acestuia vede activitățile noastre și decide să ne ajute!
Facebook – https://www.facebook.com/FoundationCharis
Instagram – https://www.instagram.com/charisfoundation_floresti/?hl=ro
