Dragi pasageri, dacă e toamnă, începe sezonul festivalurilor de teatru! Ştim, ştim, pandemia a pus multe evenimente în stand-by, dar nu este cazul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), care anunţă o ediţie curajoasă şi captivantă. Ediţia a XIII-a a festivalului se va desfăşura între 2 şi 7 octombrie, sub genericul “avarie pandemică” şi cu toate normele sanitare specifice contextului cauzat de SARS CoV-2.
Probabil că vă întrebaţi cum va arăta festivalul în aceste condiţii. Ei bine, teatrologul Oltiţa Cîntec, creatorul şi curatorul acestui eveniment ne povesteşte că:
Va fi un mix de spectacole live – indoor și open air, de spectacole difuzate online (live streaming, în sistem pay-per-view, și streaming) pe canalele YouTube ale Teatrului Luceafărul și FITPTI, dar și pe paginile de Facebook respective. Live-ul s-a comprimat, dar, în schimb, există în program variante teatrale accesibile din orice loc al planetei. Vom avea, în premieră absolută, o componentă radiofonică, dar și teatru stradal, spectacole-lectură, lansări de carte, expoziții, întâlniri și dezbateri. Continuitatea este esențială, ea ne dă speranțe că vom trece cu bine peste greaua încercare planetară. Menținerea legăturii cu publicul este cel mai important aspect al artei teatrale, îi definește esența și generează speranțe.
Oltiţa Cîntec, teatrolog, creator şi curator al festivalului
În pofida obstacolelor create de pandemie, FITPTI a reuşit să reunească în cea de-a XIII-a ediţie atât spectacole de pe scena internaţională, cât şi din ţară. Prin intermediul sistemului online de streaming, spectatorii vor putea urmări creaţiile unor teatre din Austria, Germania, Georgia, Islanda, Japonia, Franța, Rusia, Marea Britanie, Italia, dar şi România. Excepţia de la regulă este Compania PasParTouT din Germania care va veni la Iaşi pentru a susţine reprezentaţia stradală RaTaTa Fanfara Rozătoarelor, cu toate că la reîntoarcerea în ţară vor fi nevoiţi să stea două săptămâni în carantină. Artiştii români pe care îi veţi vedea în cadrul festivalului, fie off sau online, sunt Mihai Măniuțiu și Ada Milea (Alcool, Teatrul Nottara București), Silviu Purcărete (Cenușăreasa, Teatrul Țăndărică București), Alexandru Dabija (N-ai tu treabă, Teatrul Act) Radu Nica (Totul e bine când se termină, Reactor de creație și experiment), Florin Piersic Jr. (Frați, Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara), Bobi Pricop (Live, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), Bobo Burlăcianu (Orașul, Teatrul Luceafărul Iași).
Despre LIVE, spectacolul secţiei germane de la Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu, creat în perioada de alertă, care va deschide festivalul, regizorul precizează că:
Formula de prezentare la care ne-am oprit este una hibridă, spectacolul desfășurându-se pe scena teatrului pentru un număr limitat de spectatori, concomitent fiind transmis în sistem pay-per-view online către spectatorii digitali. Spectacolul urmărește cinci scurte povești care se petrec în mediul online, situații extrem-contemporane care ne invită să reflectăm asupra felurilor în care poate fi percepută realitatea în epoca post-adevărului.
Bobi Pricop, regizor
O altă componentă unică a festivalului, creată în parteneriat cu Radio România Teatrul Național Radiofonic, este proiectul Teatru în cas(c)ă care va face posibilă ascultarea a 18 spectacole radiofonice pentru publicul tânăr şi matur, realizate prin tehnici moderne de înregistrare și redare (sistem binaural). Printre titlurile difuzate se numără texte scrise de Matei Vișniec, Elise Wilk (mini-serie de autor), Maria Manolescu Borșa, Sandu Macrinici, Petre Barbu şi Ema Stere, respectiv regizate de Attila Vizauer, Cezarina Udrescu, Mihai Lungeanu, Mihnea Chelaru. Ele se vor găsi aici sau aici în secţiunea Colecţii.
În cadrul FITPTI, vor fi lansate două cărţi care merită atenţia noastră: volumul Silvestru și marele dictator scris de Lucian dan Teodorovici şi publicat în 2020 la editura Polirom, respectiv volumul colectiv Un virus pe scena lumii. Teatru și pandemie 2.0, coordonat de Oltiţa Cîntec ce reuneşte în sumar studii şi articole semnate de Maria Ristani (Grecia), Mirella Patureau (Franța), Irina Wolf (Austria), Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mihaela Michailov, Radu Nica, Luana Pleșea, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Daniela Șilindean.
Vă invităm să urmăriţi website-ul Teatrului Luceafărul pentru program şi rămâneţi cu ochii pe noi fiindcă vă vom povesti tot ce vom vedea online în cadrul festivalului!
Stay safe şi hai la teatru!