Ilustrație de Ema Onofrei

Aș putea alege să fac altceva, dar aleg să fac asta – să dau putere cuvintelor care te pot întări sau trage în jos la fel de bine. Să vorbesc despre experiențele mele (nu foarte diferite de ale celorlalți), care vor intra într-un fond comun. Îl vom numi Bugetul Comun al Experiențelor Noastre. Bugetul ăla pe care ne-am propus să-l tocăm dintr-o răsuflare în patru ani de liceu. Bugetul în care intră realizările și eșecurile noastre, glumele proaste, nopțile nedormite, despărțirile de tot felul, planurile, zâmbetele și tristețile (ne)împărtășite. Bugetul cu de toate pe care nu ne-am temut să-l cheltuim așa cum am crezut la „vremea lui’’.

Cum se face că fondurile alocate după 18 ani devin din ce în ce mai mici? V-ați prins voi deja, nu mă refer la bani, ci la încrederea pe care ne-o acordăm nouă înșine când vine vorba de trăit. Cum se face că noi singuri efectuăm „tăieri de buget’’ fără ca măcar să ne dăm seama?  De ce ajungem să fim deja obosiți la douăzeci și ceva de ani? De ce nu luăm fiecare zi în parte așa cum este ea de fapt?

Dacă faci tăieri de buget când e vorba de propria ta persoană, să nu te aștepți ca cineva să vină să-ți completeze suma. Chiar dacă și-ar dori, nu ar avea de unde să înceapă, pentru că tu ți-ai refuzat deja singur ceea ce ea vrea să-ți ofere.

Am 21 de ani și am realizat că dacă vrem să ne fie bine mai târziu, va trebui să investim în noi înșine și în puterea noastră, să creștem bugetul. Mulți vor spune „Da’ ce să faci domne, dacă nu sunt bani?’’ Și dacă nu sunt bani, nu e nici educație?

Se poate să fii educat și fără să ai bani, la fel cum poți să ai bani și educație zero. Poate că da, banii sunt puțini (sau cineva vrea să te facă să crezi asta). Dar tocmai din acest motiv, tu nu-ți permiți să reprezinți puțin și să crezi că e normal să te mulțumești cu atât.

Cea mai mare investiție pe care o poți face e cea în propria persoană. Există alternative la fondul comun al oportunităților. Trebuie doar să realizezi că totul începe cu tine și contribuția ta personală la bugetul experiențelor proprii. Și așa nu o să mai fii nevoit să auzi „ce să-i faci dacă nu sunt bani?’’

UNiți pentru tineri – află ce este Asociația Tineretul ONU din România

Pace, justiție, egalitate și demnitate: ești curios să afli cum implementează Asociația Tineretul ONU din Cluj aceste valori? Keep reading....

Jurnal de voluntar: O poveste despre copiii speciali

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Jurnal de voluntar: Povestea mea de voluntar – „Un nou început!”

Cum era treaba cu...să faci în fiecare zi ceva de care ți-e frică? Ei bine, mie mi-a fost frică de liceu, până cand mi s-a dăruit ceva!

Jurnal de voluntar: Ajutor pentru pacienţii oncologici

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Fundaţia Charis vine în ajutorul copiilor defavorizaţi din Floreşti

Fundația Charis depune eforturi considerabile pentru a investi în copii, oferindu-le speranță și ajutându-i să facă schimbări benefice pe termen lung.

Jurnal de voluntar: despre teatru, voluntariat și emoție

V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii voluntar? Prin proiectul Volunari la Manşă, am adunat poveştile emoţionante a 7 voluntari dornici să ajute!

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *