Genul musical devine tot mai popular, mai ales pentru tineri și adolescenți. Compozitorii și scriitorii sunt interesați de publicul lor și vor să se apropie cât mai mult de el. Lucrările artiștilor abordează subiecte și probleme cu care spectatorul are șansa să se întâlnească imediat după ce a ieșit din sala de spectacol. Muzica electronică devine predominantă în unele spectacole, însă farmecul unic al musicalului nu se pierde. Se experimentează tot mai mult, iar spectatorul care a fost în sală la premiera primelor compoziții făcute de Andrew Loydd Webber nu o să simtă nimic ciudat sau diferit.

Urmează să vorbesc despre 5 musical-uri apărute după 2010 care e foarte probabil să devină clasice. Ele au revolunționat prin existența lor, găsind modalități noi prin care să poată arăta povești bine-cunoscute. Un adolescent le-ar devora de câteva ori zilnic. E o listă care te va ajuta să reintri în această lume dar și să faci cunoștință cu ea, în cazul în abia ai întâlnit conceptul.

Dear Evan Hansen

Are premiera pe Broadway în 2016, e scris și compus de Benj Pasek și Justin Paul. E un musical care se întâmplă în zilele noastre și vorbește despre probleme tot mai prezente: importanța sănătății mentale și nevoia de a primi atenție.

Un lucru important pe care îl arată este perspectiva mamelor atunci când nu știu și nu reușesc să comunice cu proprii copii, chiar dacă ele tot ce fac e pentru binele lor. Cel mai clar ne prezintă acestă situație piesa Anybody Have a Map?, duetul mamelor protagoniste, care spune sincer că nu ar strica o hartă care să îi îndrume în relația cu copii. După ce o asculți, trântitul ușii de la cameră devine un pic mai dificil de realizat.

E un musical destul de pop, pentru că unele piese s-ar așeza comod în vârful topurilor de la radio. Genul muzical e este reprezentativ oamenilor din poveste și stilul ales ne ferește de emoții prea intense în momentele în care se cântă, de exemplu, despre sinucidere.

E un musical potrivit dacă ai impresia că nimeni nu te înțelege. Ascultând, ai fi surpins să vezi că nu doar tu ai unele gânduri și, cel mai important: o să îți remintească că nu ești singur.

Natasha, Pierre & The Great Comet of 1812

Are premiera pe Broadway în 2016, e scris și compus Dave Malloy și e bazat pe aproximativ 70 de pagini din Război și pace de Lev Tolstoi, mai exact pe volumul 2, partea a 5-a și se concentrează pe aventura amoroasă dintre Natașa și Anatolie și pe căutarea lui Pierre a sensului vieții.

E  un musical plin de umor și autoironie, lucru arătat încă din prolog, atunci când toate personajele vin pe scenă și îi rezumă publicului acțiunea care va urma și apoi repetă de zeci de ori numele întreg al fiecăruia, rugând publicul să se uite în caietul program. Personajele sunt conștiente de propria lor proveniență, motiv pentru care le este greu să țină pasul cu povestea și cu numele tuturor.

Pierre este interpretat de Josh Groban. El unește, ca în multe alte cazuri, comedia și vocea extraordinară într-o combinație perfectă. E un musical care, chiar dacă se petrece la începutul secolului 19, reușește să se apropie foarte tare de public, lucru ce se poate observa și în special prin montarea originală: actorii joacă prin public și pe lângă el și, din acest motiv, momentele de dans transformă teatrul într-o sală rusească de bal.

Dacă simți nevoia să trăiești senzații rusești, dar nu îți permite timpul și nici nu poți să stai în totalitate concentrat și atent, acesta e musicalul perfect pentru tine.

Be More Chill

Are premiera pe Broadway în 2019, e scris și compus de Joe Iconis și el al doilea musical din această listă care pune accent pe adolescenți. Acesta se concetrează pe stresul de a fi acceptat, mai ales în liceu, și de a te schimba doar pentru a le fi pe plac celorlalți.

Cu mici tente de retro-wave, este o comedie plină de trăsnăi care pornește de la tehnologie și se termină cu servirea unui iaurt rece. Nu e de mirare că este atinsă și problema drogurilor. Dar aici drogul, o dată înghițit, apare în conștiința ta și te judecă mai rău decât cel mai mare bully din școală. De ce ai consuma acest drog? Fiindcă în poveste te schimbă și te manipulează în așa fel încât să ajungi cel mai cool din curtea școlii?

O poveste foarte funny care ne reamintește că o prietenie adevărată nu se rupe indiferent de câte probleme întâlnește. Concluzia musical-ului se potrivește foarte bine cu versul unuia dintre primele piese: nu vreau să fiu Robert De Niro, pentru mine e de ajuns și Joe Pesci.

Îți place să te joci pe calculator și ai impresia că nu există un musical despre și pentru tine? Vrei să auzi cum un drog cântă mai bine decât cel care îl consumă? Vrei să îi scrii unui prieten cu care ai rupt legătura și ai nevoie de un ultim impuls? Atunci te provoc să te uiți la acest musical.

Hadestown

Are premiera pe Broadway în 2019, e scris și compus de Anaïs Mitchell și spune povestea lui Orfeu și Euridice.

Anaïs Mitchell reușește sublim să vorbească despre zilele noastre prin această poveste veche de sute de ani. A găsit mijlocul perfect prin care să discute despre feminism, fragilitate, drepturile omului, natura care e modificată și la final îți lasă speranța. Acest musical e o cutie a pandorei, arătându-ne fapte  care ne afectează puternic zilnic, însă la final ne lasă cu speranța că totul va fi bine.

Personajele pe care le-a creat sunt foarte diferite, dar co-există într-o formulă minunată și sunt o plăcere de privit, sunt mistice și atractive. Nu știi cui să-i ții partea, toți sunt inteligenți și te pot câștiga ușor dacă îi asculți. Lumea acestui spectacol e plină de sugestii care te provoca la căutari, iar atunci când le împlinești îți dorești să fii tot mai provocat.

Când se va termina, vei vrea s-i dai play din nou, iar dacă n-o vei face, te vei trezi fredonând și imitând vocea personajelor în cele mai neașteptate momente. Dacă Orfeu trebuia să compună un musical care să te țină captiv, posibil să fi sunat așa.

Dacă vrei să asculți unul dintre musicalurile mele preferate, acesta e.

Hamilton: An American Musical

            Acesta nu e titlul unui musical, e numele unui fenomen. Fenomen care a afectat teatrul, politica, până și economia. E musicalul care a adus tinerii mai aproape de musicalul modern. Prin acești tineri mă număr și eu.

            Combină genuri total diferite, de la rap la jazz, și reușește să facă un comentariu care este auzit încă de la distribuție. Doboară record după record și nu pare să se oprească. E lecție de istorie necesară, care trebuie auzită acum mai mult ca oricând, având în vedere că discuțiile legate de etnie și rasă sunt foarte prezente.

            Are premiera pe Broadway în 2015 și este scris de Lin-Manuel Miranda. Spune povestea unuia dintre părinții fondatori ai Americii, Alexander Hamilton și tot cea a însemnat lumea politica a Statelor Unite ale Americii atunci când se forma. Acest musical, la o primă vedere nu pare să aibă ceva aparte, poate părea chiar banal. Dar dacă îl asculți, dacă chiar îl asculți și îl înțelegi, fiecare vers și notă te vor copleși de emoții. De exemplu, imaginează-ți că Hamilton îi spune într-una fiului său să nu-și distrugă onoarea. Și tocmai el, tatăl exemplar, o calcă în picioare, înșelându-și soția. Cum va mai da ochii cu ea? Și va da ochii cu ea în musical… Și vezi cum îi recunoaște infidelitatea, apoi o vezi pe ea cum cântă despre asta. Și când cei trei sunt împreună din nou, e din cauza că băiatul a participat la un duel pe care nu a reușit să-l câștige…

            Dacă vrei sa faci parte dintr-o comunitate unită, care tot timpul are ceva nou de discutat acesta e musicalul potrivit pentru tine. Dacă îți place istoria și vrei un musical bun despre un moment important din ea, Hamilton e răspunsul. Dacă vrei să vezi cum funcționează o orchestră împreună cu scratch-urile de disc, Lin-Manuel Miranda a experimentat asta în musical-ul său.

 „Trebuie să ne facem propriile spații de joacă”-Alin Neguțoiu, despre teatrul românesc

Mi se pare că suntem niște ființe sfinte și mizerabile. Avem mult avânt, foarte mult entuziasm. Dar în același timp suntem într-un mediu extrem de obosit, retrograd, învechit care nu Citește mai mult

Publicul larg n-are de unde ști cum e cu comoara asta – Interviu cu Miruna Runcan despre DMTR

Dicționarul multimedia al teatrului românesc este un site-arhivă creat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Însumând în Citește mai mult

Sava Cebotari: „Mulţi dintre artiștii din Moldova nici nu consideră companiile teatrale independente drept teatru.”

„De la bun început, Sava mi s-a părut genul de om care face lucruri, chiar și atunci când circumstanțele nu îl încurajează neapărat. Așa că, profitând cumva de contextul pandemic Citește mai mult

Rent: când viaţa e de închiriat sau despre un teatru care place

Imagine vie a anilor ‘90, muzicalul Rent spune povestea unei generaţii care s-a luptat cu pandemia de SIDA, homofobia şi gentrificarea, o poveste plină de iubire, nedreptate şi song-uri pe Citește mai mult

Alois, virusul uitării: dincolo de numărul de ”infectați”

Festivalul Național de Teatru din 2021 s-a desfășurat online, spre bucuria iubitorilor de teatru din toată țara, oferind un program amplu de reprezentații, discuții, instalații performative și vizuale, conferințe, teatru Citește mai mult

Hoții FNT-ului

Este ca o discuție cu trei prieteni vechi într-o seară caldă de vară, după un lung timp în care nu v-ați mai văzut. Este momentul în care acești prieteni îți Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *