Există două tipuri de filme pe care le ţin minte: cele care îmi dau speranţă şi cele care mă provoacă să mă învârt ca o somnambulă prin casă cu nervi şi confuzie, meditând la cât de stricată e rasa şi societatea umană. Stateless, serialul în serie limitată creat anul acesta de Tony Ayres, Cate Blanchett şi Elise McCredie, se află în cea de-a doua categorie. Este vorba de şase episoade intense, inspirate din fapte reale, care te plimbă de-a lungul şi de-a latul hibelor sistemului australian de imigraţie. Patru poveşti emoţionante se intersectează în spatele gratiilor de la Barton – un centru fictiv de detenţie pentru non-cetăţeni imaginat pe baza Centrului de Detenţie Baxter din Sudul Australiei. 

Sofiei Werner (Yvonne Strahovski) este o cetăţeană australiană cu afecţiuni psihice, fostă însoţitoare de zbor şi iubitoare de dans care, încercând să fugă din ghearele unui cult,  îşi ascunde identitatea şi ajunge închisă la Barton ca U.N.C.: unlawful non-citizen. Povestea îşi are izvorul în cazul Corneliei Rau, cetăţeană germană cu permis de şedere permanentă în Australia, diagnosticată cu schizofrenie şi deţinută la Baxter între 2004 şi 2005. Ameer (Fayssal Bazzi) este un refugiat afgan care încearcă să-i ofere fiicei sale Mina (Soraya Heidari) un viitor mai bun, dar procesul de obţinere a vizei se împotmoleşte în câteva evenimente suspecte din trecutul său. Cam Sandford (Jai Courtney), tată, soţ, frate şi gardă la Barton, se zbate între datoria morală şi confortul oferit de un job unde succesul se atinge doar cedând corupţiei, iar Clare Kowitz (Asher Keddie), aflată la cârma centrului de detenţie, încearcă să ţină sub control crizele ce zguduie temeliile facilităţii şi să ascundă neajunsurile instituţiei.  

Acestea fiind spuse, am adunat aici 6 motive pentru care Stateless ar trebui să se afle pe listele must see ale cititorilor noştri.

  1. Nu-ţi vei dezlipi ochii de ecran: Scriitorii Tony Ayres, Cate Blanchett, Elise McCredie şi Belinda Chayko, alături de regizorii Emma Freeman şi Jocelyn Moorhouse se folosesc de un ritm alert, planuri paralele, flash-back-uri, suspans, perspective multiple, conflicte puternice şi plot twist-uri pentru a se asigura că telespectatorii urmăresc bogăţia de întâmplări cu sufletul la gură. 
  1. Te vei rostogoli de la o emoţie la alta: Serialul explorează tragediile ascunse în spatele statisticilor, fie că vorbim de strămutare forţată, viol, abuz de putere, boli psihice sau familii destrămate, reuşind să-ţi facă pielea de găină şi să-ţi fure nişte lacrimi. Despărţirea dintre Ameer şi Mina, halucinaţiile Sofiei şi bătrânul care de patru ani priveşte fără niciun cuvânt curtea centrului sunt câteva dintre elementele care ar putea să-ţi pună un nod în gât. 
  1. Te vei întreba ce e greşit cu omenirea: Investigând încălcări grave ale drepturilor omului, serialul aduce în atenţia publicului abuzurile din sistemul australian de detenţie a solicitanţilor de azil, unul dintre cele mai stricte şi ermetice sisteme din lume. Deşi acţiunea se desfăşoară la începutul anilor 2000, problemele înfăţişate sunt încă în floare: nerespectarea demnităţii umane în facilităţi, lipsa condiţiilor corespunzătoare, apelul la violenţă excesivă şi nejustificată din partea autorităţilor, deţinerea non-cetăţenilor pe o perioadă mult mai lungă decât cea necesară pentru identificarea lor şi finalizarea procesului de obţinere a vizei. 
  1. Vei înţelege fragilitatea psihicului uman: Presiunea familială, sentimentul de inferioritate, influenţa toxică a cultului, siluirea, condiţiile precare din centru, toate acestea încurajează degradarea stării psihice a Sofiei. Psihiatrul de la Barton o suspectează de psihoză şi schizofrenie, dar până să primească ajutorul necesar, tânăra trebuie să se confrunte cu detenţia şi efectele traumatice ale abuzului: Cum e să stai în izolare când în faţa ochilor ţi se derulează iar şi iar scena propriului viol? Mina, fiica de 12 ani a lui Ameer, ajunge să strângă în pumn un ciob de sticlă: moartea mamei şi a surorii ei, absenţa tatălui (fie sedat, fie închis separat), lunile petrecute în detenţie şi incertitudinea viitorului o aduc pe muchie de cuţit. Sandford alunecă în mrejele puterii, calcă peste propriile principii şi se lasă acaparat de universul Barton până în momentul în care se înstrăinează complet de familie. 
  1. Vei explora un fenomen social din perspective multiple: împletirea mai multor fire narative permite privitorilor să cunoască în detaliu atât ţesătura sistemului, cât şi intimitatea psiho-socială a personajelor care îl pun în mişcare. De la cei care au creat regulile jocului, până la cei care nici măcar nu ştiu că se află într-unul, Stateless ni-i prezintă pe fiecare, scoţând la iveală artificialitatea convenţiilor sociale, realităţile contradictorii, dilemele morale şi o colecţie de bătălii pentru supravieţuire. 

Vă urăm vizionare plăcută!

Gösta sau despre dezechilibrele bunătății

„Gösta'' e despre inegalitățile produse de bunătate. Ce faci atunci când vrei să ajuți pe toată lumea, să consolezi pe toată lumea, să nu rănești și să nu dezamăgești pe Citește mai mult

Barza, albinele, florile şi Sex Education

Revigorant, haios, onest, Sex Education, serialul britanic marca Netflix creat de Laurie Nunn, pune punctul pe i în ceea ce priveşte sexul şi adolescenţa.

“O viață pe planeta noastră”- filmul care ne spune cum putem să ne salvăm

O viață pe planeta noastră: “Nu este doar despre salvarea planetei, este și despre salvarea noastră”

Luke Lorentzen: Midnight family şi culisele filmului documentar

„Persoanele din filmele mele simt că atenția pe care o primesc este grozavă, le dă încredere, le dă un sentiment că sunt văzute și auzite.”

„The Hater” sau dovada că aparențele înșală

The Hater: Așteaptă-te să te simți incomod de multe ori pe parcursul celor două ore. Așteaptă-te să-ți fie satisfăcută dorința de a întrece limitele (nu cred că o vei mai Citește mai mult

De ce ar trebui să te uiţi la The Social Dilemma

Te simţi vreodată urmărit când stai pe net? Nici nu e de mirare! The Social Dilemma îţi arată cum marile companii folosesc algoritmi pentru a stoca şi prezice toate acţiunile Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *