Atât de puțin cunoscut publicului, sistemul medicinei de familie este bolnav, iar situația de față impune ca noi să ne sprijinim din ce în ce mai mult pe acesta. Cât va mai dura până se va prăbuși total? Pentru că autoritățile tratează acești medici așa cum îi tratează, pentru că tinerii nu mai aleg această specialitate, știind la ce înjosiri s-ar înhăma și pentru că mulți iau decizia de a pleca în alte țări, nu din pricina banului, ci doar din dorința de a le fi apreciată munca, în România, media de vârstă a medicilor este de 55 de ani. Cadrele pensionate sunt nevoite să lucreze pentru a acoperi aceste goluri, iar sistemul privat în care sunt nevoite să lucreze și întreaga birocrație ce li se impune nu le ușurează deloc munca, ci dimpotrivă. Medicii de familie nu se luptă cu boala, ci cu mult mai mult decât atât. 

În momentul de față, în timpul acestei pandemii, care a generat o situație de criză și de isterie, multă lume a uitat că medicii sunt oameni. Spun asta pentru că, vorbind cu mai multe cadre, am aflat situația adevărată, de necrezut în care se află. La Suceava, spre exemplu, când spitalul se află în starea deplorabilă în care se află, ei sunt singurii rămași pe poziții. Sunt nevoiți să trateze acum cazuri care nu mai țin de pregătirea lor, ci de a specialiștilor ce se află momentan în carantină sau au predat armele total, demisionând. Apare problema prescrierii unor anumite doze de medicamente pe care nici medicul și nici pacientul nu le cunoaște. Există o soluție, prin Casa de Asigurări, care necesită, însă, prea mult timp. Prin urmare, nu vorbim doar de un volum de muncă extraordinar, ci și de sarcini suplimentare la care nu ar trebui să fie supuși, în mod normal. La început, sunt sfătuiți să ofere indicații pacienților și așa stresați prin intermediul telefonului- lucru imposibil în multe cazuri. Mai apoi, însă, DSP-ul prezintă hotărârea ca bolnavii cu simptome respiratorii să fie consultanți la cabinet sau la domiciliu.

„Repercusiunile unui sistem bolnav de multă vreme se văd acum.”

Uite așa, în fața virusului ce a cuprins toată lumea, medicii noștri se luptă cu câteva măști și cu dezinfectant la suprapreț, pe care și le-au procurat singuri, fiecare de unde a crezut de cuviință, ajungând să conștientizeze ce riscuri și-au asumat atunci când au depus jurământul. Pentru că medicina de familie este marginalizată, ultima în ceea ce privește partea din fondurile alocate pentru sănătate, eforturile depuse în sensul procurării echipamentului sunt formidabile, iar măsurile pe care ajung să le ia par ridicole. La un calcul rapid, cadrele au anunțat că ar avea nevoie de 2 milioane de măști pentru 11.000 de medici și pentru pacienții care se prezintă la cabinet. Acest număr le-ar ajunge pentru o perioadă scurtă de vreme, dar e mai bine decât nimic. Răspunsul la această cerere îl dă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat: 100.000 de măști pentru medicina de familie. Atât și nimic mai mult. Întrecând orice limită, medicii își improvizează acum echipament: unii își fac singuri măști, alții își croiesc singuri halate. Apar noi seturi de reguli, diferite de la un cabinet la altul, privind distanța care trebuie luată între pacienți, numărul maxim de oameni în sala de așteptare și noi modificări de program. 

„N-avem nevoie de laude, avem nevoie de un pic de grijă.”

Ce prezintă presa română? Mai nimic. Medicii cară acum în spate, în tăcere, o politică sanitară dezastruoasă. Unul din puținele lucruri care s-a spus despre această ramură a medicinei este că reprezintă acum „o placă turnantă în criza Coronavirus” (Streinu Cercel). Astfel de declarații echivoce, aruncate în fața camerei doar pentru a pune la punct miile de voci nemulțumite reprezintă o atitudine ignorantă de care se lovește așa-numita „prima linie”. 

Frica nu părăsește medicul atunci când se termină programul, căci, după o zi plină de consultații cu un echipament improvizat, el se întoarce acasă, unde îl așteaptă, cel mai probabil, familia. Cum să o ia în brațe? Cum să se izoleze complet de fiul sau fiica care are acum Examenul de capacitate? Sunt câțiva medici care au găsit o locuință provizorie unde să se retragă pentru a se feri de riscul de a infecta persoanele dragi. Restul?

Cu toate astea, cuprinse de un stres formidabil, de frică pentru propria viață și pentru familiile lor, de continua nesiguranță, mai sunt voci care tind spre optimism. Voci care roagă pacienții să se echipeze cum pot înainte de a se prezenta la cabinet și să fie înțelegători cu măsurile ce se impun. Voci care spun că toată anxietatea noastră provine din negativitatea știrilor și care termină conversația prin „viața merge înainte, Ilinca”.

Cunosc și eu o asemenea voce și o cunosc chiar foarte bine. Și eu și ea vă rugăm #stațiacasă.

Poezia nu v-a moare

Problema e: cât de real a fost acel imbold pentru scris. A fost un lucru conjunctural sau adolescentin? Dacă e doar atât, se pierde, pentru că scrisul e o muncă. Citește mai mult

Hei, pisi! Hai la expoziţie să te-nvăţ despre hărţuirea stradală!

Ilinca Prisăcariu ne povesteşte despre proiectul Hei, pisi!: "Nu m-am așteptat să mă sune părinți care să își exprime entuziasmul pentru faptul că copiii lor participă la un astfel de Citește mai mult

Hai să-i facem pe migranții din România să se simtă acasă! Un proiect marca LADO

Liga Apărării Drepturilor Omului este o organizație non-guvernamentală care are misiunea de a apăra și de a promova drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi principiile democraţiei.

„The sun is there” sau despre speranță la distanță

Mircea Cărtărescu spunea ceva de genul: „Dacă trăiești numai în România, e posibil să nu-ți dai seama că e ceva în neregulă cu lumea din jur..."

98% Decizia corectă: încă un spectacol care se lovește de cenzură

Când România este pe primul loc în UE la numărul de sarcini nedorite în rândul minorilor, noi ne simțim atacați de limbajul necorespunzător.

Iată cu cine m-am întâlnit la TEDx Constanţa… ONLINE!

La TEDx Constanţa s-a vorbit despre parenting, hipoterapie, reciclare, editare genetică, artă, viitor, fericire şi gânduri! Iată cum a fost...

Arată-le și celorlalți

8 comentarii

 1. Felicitari,Ilinca!Ai descris o situatie reala a Medicinii de Familie..O specialitate pe cale de disparitie in Romania, datorita dezinteresului total al tuturor guvernelor care s-au perindat!Intr-un timp foarte scurt,vom fi singura tara din lume fara medici de familie.Abia atunci se va vedea rezultatul dezastrului!Si da..sunt de acord medicii de familie au fost si sunt in continuare in linia intai!Oamenii au nevoie de ei..Succes in continuare,Ilinca!Bravo,ai fost singura care a descris situatia reala si corecta din acest sector foarte important de sanatate!

  1. Felicitari pentru marele adevar din spatele cuvintelor scrise de tine !Mergem inainte , cu curaj si drag pentru oameni si meseria pe care ne- am ales-o ! Sa auzim de bine !

 2. Bravo pentru curajul de a scrie opinia ta.Vei fi un om onest si cinstit, indiferent ce vei face in viata!

  1. Felicitari Ilinca ! Se vede respectul pentru munca noastra ! Se vede ca ai trait zi de zi alaturi de cea care ti-a dat viata , si care iubeste mai presus de orice ceea ce face!

 3. Mulțumesc Ilinca !
  SĂNĂTATE MULTĂ !

 4. Bună ziua, suntem un cuplu de medici de familie,avem cabinetele pe București și Dâmbovița, cu aproape 5000 de pacienți. De aproximativ 3 săptămâni nu ne – am văzut fetita de 5 ani, pe care am lăsat-o la sora mea. În toată aceasta perioada am mers permanent la cabinet, atat noi cât și asistentele noastre, am asigurat serviciile medicale pentru pacienții noștri, consultații la cabinet, telefonice, retete te, urgente.. Nu am primit de la nici o autoritate, nici un fel de echipament, totul a fost achiziționat prin eforturi proprii. Și din păcate, nimeni nu spune un cuvânt despre noi și sacrificiile noastre! Multumesc

 5. felicitari pentru postare.
  Ar fi foarte bine daca toata lumea ar asculta, dar din pacate nu se intampla asta. asa ca, singura solutie ramane sa fim optimisti si sa asteptam sa se termine criza. noi stim ce avem de facut, doar ca din pacate unor persoane le lipseste constiinta cu desavarsire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *