Agnes Varda, regizoarea excentrică iubită de întreaga Franță, denumită și „mama marelui val francez”, pleacă în ultima să mare aventură- realizarea documentarului „Chipuri, locuri”. Prin apariția acestuia în 2017, ea surprinde viața exact așa cum este: fără nuanțe artistice duse la extrem, fără simboluri ascunse și fără niciun fel de exagerare.

În 2015, cuplul de o efervescență incredibilă: ludica Agnes și tânărul fotograf J.R., pornește într-o călătorie prin toată țara, colectând oameni și povești. Urmărind comunități mici de fermieri, de muncitori, chelneri, poștași și fiice de mineri, cei doi le spun povestea prin fotografiile pe care le fac și pe care le lipesc la scară mare pe clădirile din zonă. Sunt oameni indispensabili micului orășel în care locuiesc, oameni care au de spus multe lucruri, dar care nu sunt auziți . Spre exemplu, pe niște cutii imense de metal, apar pozele a trei soții ale muncitorilor din zonă. Două casnice și o șoferiță de tir. Soții care muncesc zilnic de dimineața până seara, întreținându-și familia și susținându-și bărbații. Pe altă clădire din Franța, doi copii se uită cu un amestec de amuzament și mândrie la fotografia uriașă a mamei lor, chelnerița simpatică de la restaurantul de la colț. Ea zâmbește radiant într-o rochie albă cu buline.

Drumul pe care l-au ales cei doi nu este unul tocmai ușor, dar este deosebit de captivant, căci, așa cum mărturisesc amândoi în cadrul Q&A-ului realizat după difuzarea documentarului la Cannes, este nevoie de multă spontaneitate. Este dificil să te conformezi cutumelor unor comunități uitate și să-i convingi pe locuitori să nu te privească ca pe un intrus. „Mulți oameni nu voiau să aibă de-a face cu camerele, cu jurnaliștii”, spune regizoarea, însă produsul final merită efortul și le putem mulțumi lui Agnes și lui J.R. că nu s-au dat bătuți.

„Chipuri, locuri” urmărește, într-adevăr, să spargă complet anumite bariere sociale și surprinde frumusețea oamenilor simplii. Documentarul este despre ceilalți sau cel puțin de la ideea aceasta a plecat, căci ușor, ușor ne vom apropia și de Agnes, și de J.R, aflând frânturi din povestea vieții lor. „Nu suntem roboți de făcut filme”, spune ea. Prin urmare, o anumită tușă personală trebuia să apară. Așa facem cunoștință cu bunica coregrafului și cu amintirile regizoarei când se plimbă, căutând un loc bun de fotografiat. Filmul devine cu adevărat un documentar când prietenul vechi a lui Agnes, care a acceptat să se întâlnească după multă vreme, îi lasă un bilet spunându-i că preferă să rămână doar la vara frumoasă a apogeului carierelor lor.  

Emoționant și plin de farmec, documentarul își face loc printre „must see”-urile franțuzești. Draga noastră Agnes Varda, cu o forță empatică incredibilă, a decedat în 2019, la Paris. Noi rămânem cu „Chipuri, locuri”.

Fericirea interpretabilă a lui Varda

Le bonheur ar putea fi ușor rezumat astfel: imagini tipice Noului Val francez, în culori care te fac să simți un gust dulce, ca și cum ai gusta deodată din Citește mai mult

‘’Nu ne naștem, ci devenim femei’’

Suzanne și Pauline sunt exponentele principale ale unei generații care a luptat sub deviza scriitoarei Simone de Beauvoir care afirma, acum mai bine de 70 de ani: „Nu ne naștem Citește mai mult

“O viață pe planeta noastră”- filmul care ne spune cum putem să ne salvăm

O viață pe planeta noastră: “Nu este doar despre salvarea planetei, este și despre salvarea noastră”

Conexiuni inexplicabile: La double vie de Véronique

O poveste spusă cu omenie și frumusețe, o meditație surprinzătoare asupra destinului și a ceea ce nu cunoaștem decât intuitiv, La double vie de Véronique este un film emoționant care Citește mai mult

Luke Lorentzen: Midnight family şi culisele filmului documentar

„Persoanele din filmele mele simt că atenția pe care o primesc este grozavă, le dă încredere, le dă un sentiment că sunt văzute și auzite.”

RBG: creativitatea justiției în filmul documentar

Proiectul documentar relatează ascensiunea unei tinere timide din Brooklyn spre ce astăzi numim vocea puternică a justiției și simbolul egalității de gen.

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *