Te ofilești, cazi, prinzi rădăcini, te ridici și înflorești. Iată procesul prin care trece un om și un artist, proces pe care Rupi Kaur îl readuce în discuție în cel de-al doilea volum de poezii, „The sun and her flowers’’.
Cine este Rupi Kaur?
Rupi Kaur s-a născut în India și a emigrat împreună cu părinții săi la vârsta de patru ani. E cunoscută în lume pentru mișcarea „Instapoetry’’ (poezii scurte postate pe rețeaua de socializare instagram, dedicate tinerilor) şi își compune propria poveste prin intermediul acestor texte uneori de dimensiune foarte mică, dar care reușesc să transmită un mesaj puternic. Cartea disponibilă în format fizic este deci prezentată și pe instagram-ul lui Rupi Kaur unde sunt încărcate fragmente din carte, poezii și ilustrații, dar și momente de culise din timpul evenimentelor sale performative sau experiențe cotidiene ce îi definesc parcursul și felul de a scrie.
E o carte despre iubire, fragilitate și reconstrucţia forurilor unui imperiu deja prezent în noi, femeile de pretutindeni. Este o carte despre care se vorbește mult pe plan internațional. Scrierile sunt însoţite de ilustrații simple, create tot de Rupi Kaur. Ea este o reprezentantă a poeziei performative cu ajutorul căreia reușește să cucerească audiențe numeroase din întreaga lume.
Ce e The sun and her flowers?
E produsul predecesorilor care au luptat pentru viitoarele generații, sacrificându-și visele pentru a-și putea hrăni copiii.
E povestea limbajului din minte și inimă care se amestecă și se dispersează odată cu sosirea într-o nouă țară.
E dorința de a fi mai mult decât ești, timpul de așteptare și lupta ce se termină doar atunci când realizezi că ceea ce cauți se afla deja în tine.
E o odă a recunoștinței, o reamintire a bunicilor și mamelor noastre.
E o recompunere a hărții de care avem nevoie pentru a ne ghida viețile.
Ce nu e The sun and her flowers?
Nu e un abecedar sau un dicționar explicativ al feminismului.
Nu e un cântec dedicat procesului dificil pe care atât o femeie cât și un bărbat îl parcurge după o despărțire.
Nu e o carte cu poezii pe care să o asociezi doar cu pauzele de cafea, chiar dacă poate fi citită cu ușurință.
Nu e un manual de înțelegere a femeii sau un manifest feminist.

Și totuși, ar putea fi confundat cu toate acestea de cititor, dacă poeziile nu ar respecta ordinea logică a fiecărei etape: wilting, falling, rooting, rising, blooming. Rupi Kaur cunoaște foarte bine acest risc și alege să facă o tranziție între subiectele abordate care se leagă perfect de tema redefinirii umane. Dacă prima etapă surprinde despărțirea de o persoană, drumul spre vindecare devine pretextul perfect pentru a vorbi despre migrație, diferențe lingvistice și inechitate socială, traumă, vindecare, feminitate și despre diferențele dintre generații, respectiv redefinirea poziței pe care noi, femeile o avem în societatea contemporană.
Privind retrospectiv și în literatura românească, mi-am amintit de „Magistrata’’ , o povestire a Magdăi Isanos, în care autoarea definește feminismul ca ceva care „nu se face’’ pentru că el e, sau ar trebui să fie „un fenomen natural’’ care se întâmplă fără să ne dăm seama. La fel ca respectul. Într-adevăr, ca și multe altele, spiritul feminist ar trebui să fie o atitudine generală și nu un prilej de contradicții. Și totuși, revenind cu picioarele pe pământ, ne bucurăm că atât povestirea Magdei, cât și cartea lui Rupi Kaur susțin subtilitatea modului de abordare al unui subiect de dezbatere încă sensibil pentru cei ce țin cu dinții de supremația regelui soare la umbra căruia stau sfătuitori de gen masculin.