Chiar dacă pot spune că mă remarc prin faptul că mă enervez când cineva îmi dă sfaturi sau îmi recomandă cărți, filme sau seriale fără să mă cunoască, am compus o foarte personală listă de 9 recomandări de filme dacă:
- ai nevoie de speranță în dragoste: A man and a woman (1966) de Claude Lelouch

Dragostea după pierderea ”jumătății”, muzică pe care o fredonezi și o lună mai târziu, alb-negru și color, Franța nu ușor de regăsit în prezent, dar, din fericire, bine fixată în cinema.
- vrei o poveste scandinavă cu un protagonist inițial morocănos și antipatic: A Man Called Ove(2015) de Hannes Holm

Comunitate mică, un protagonist incredibil de disciplinat, încercări eșuate de suicid, ”Idioter!” poate deveni noul tău tic verbal pentru următoarea jumătate de zi.
- vrei să cunoști mai bine situația actuală a femeilor algeriene: I still hide to smoke (2016) de Rayhana Obermeyer

Baie publică din Alger, imagine care amintește de tablourile în ulei, portrete de femei de vârste, statute sociale și cu destine diferite.
- ai nevoie de un film de artă: The white ribbon (2009) de Michael Haneke

Relații interumane, violență psihică și fizică, sat nemțesc dinainte începerii Primului Război Mondial, imagine excepțională, afară din zona de confort!
- vrei o altă poveste scandinavă, de data asta cu un colecționar de artă finlandez drept protagonist: One last deal (2018) de Klaus Härö

Helsinki, afaceri cu artă, Repin.
- nu ai prea mult timp de seriale, dar vrei ceva scurt, la obiect și care să te țină în priză: State of the union (2019) de Nick Hornby

Evoluția unui cuplu după ce ea comite adulter, în 10 episoade a câte 10 minute fiecare.
- ai nevoie de un documentar despre o femeie care să te inspire: Bombshell: The Hedy Lamarr Story (2017) de Alexandra Dean

Pentru că amestecul dintre inventator genial și stea de cinema poate fi foarte atrăgător, mai ales când se găsește în aceeași persoană.#girlpower
- vrei să plonjezi în situația încâlcită din Teheran: Teheran taboo (2017) de Ali Soozandeh

Câteva povești intersectate care compun imaginea întortocheată, complexă și foarte nuanțată a societății iraniene actuale într-o animație intimă de o oră și jumătate.
- ai din nou nevoie de speranță în dragoste: Falling in love (1985) de Ulu Grosbard

Anii ’80 în America, devii visător, Robert De Niro și Maryl Streep în tinerețe, potrivit nu doar pentru o după-amiază de duminică.