Ioana Emilia Luculescu, este absolventă a Facultății de Teatru și Film din Cluj, secția actorie,  fostă membră a trupei de liceeni „Aici” din Constanța și membru fondator al HalArt Cluj, o companie de teatru independent, care vrea să promoveze teatrul de păpuși pentru adulți.

De la ce a pornit HalArt?

HalArt a început din dorința de a avea ocazia să îi învăț pe alții ceea ce eu știu deja, mai exact să ajut oameni din diferite domenii să se dezvolte prin teatru. Sunt foarte multe persoane care au nevoie de exerciții de voce, de direcționare a sunetului, persoane care au deja alte meserii, în afara zonei artistice, dar care totuși au nevoie de aceste aptitudini. În anul doi de facultate l-am cunoscut pe Iulian Lungu. El a terminat „păpuși” la Iași, iar în momentul respectiv făcea masterul în regie. El e foarte pasionat de tot ce înseamnă teatru de păpuși, așa că i-am propus să ne construim propriul spațiu în care să ne facem noi spectacolele noastre. De acolo totul a pornit super, pe repede înainte. Știam de un spațiu neîngrijit într-o clădire veche , care nu avea nimic. Am am reușit să punem locul pe picioare, chiar dacă am trecut prin niște răceli groaznice și nu ne-a fost mereu ușor. De la asta a pornit, din dorința de a-i învăța pe oameni, dar și ca să promovăm teatrul de păpuși pentru adulți, deoarece acesta este prezent în străinătate dar nu e la fel și în România.

De ce ați ales Teatru de păpuși pentru oameni mari?

E nevoie ca ei să aibă și ideea construirii unui spațiu mai complex, să aibă acces la un loc în care să-și folosească imaginația și altfel, întrucât sunt obișnuiți cu spectacolele ’’de masă’’. Când eram mici și vedeam că cineva mișcă un obiect ne imaginăm că acel obiect prinde viață, dar când suntem mari realizăm că e doar o bilă mare de polistiren și că nu se întâmplă mare lucru. Pierdem disponibilitatea asta. Acest tip de teatru dezvoltă creativitatea, imaginația, spontaneitatea și aduce și relaxare. Sigur, nu este dedicat doar adulților, pot să participe și copii de peste 12 ani, dar nu este indicat copiilor mai mici, deoarece abordăm teme mai serioase, drame, pe care cei mai mici nu le-ar înțelege.

În ce punct vrei să ajungă HalArt?

În primul rând, vreau să văd ce impact are asupra adulților teatrul de păpuși, și sper ca până în vară să ne extindem prin intermediul celor de la Silent Theatre. Obiectivul meu e să schimbăm un pic mentalitatea, să se schimbe prejudecata că  mânuirea păpușilor e dedicată doar teatrului de copii. Dacă nu mă înșel, teatrul cu obiecte animate a început cu povești de groază, dedicate adulților.

Cum a decurs primul atelier de dezvoltare personală prin teatru?

Pe lângă toate spectacolele de teatru de păpuși pentru adulți, noi, HalArt, mai facem și niște ateliere de dezvoltare personală și cursuri de teatru, pentru adulții care nu au nicio legătură cu acest domeniu. Aici pot să vină persoane de orice vârsta, de la 12 ani în sus. De exemplu, am avut o mămică de 48 de ani pe care a trimis-o fiul ei, ca să iasă din zona ei de confort care s-a simțit și s-a descurcat foarte bine. Atelierele sunt foarte bune pentru toți cei care vor să se dezvolte prin teatru și să se relaxeze. Au fost 3 zile de ateliere în urma cărora a ieșit un mini-spectacol de 20 de minute. După ce s-a terminat am stat mai bine de o oră jumătate în plus, timp în care participanții au pus întrebări, au cerut sfaturi. Au jucat de două ori spectacolul în aceeași zi. Trebuia să îi filmam, ca să aibă și ei o amintire, dar prima dată nu a mers camera. La final i-am întrebat dacă vor să mai joace odată. La început au fost un pic speriați, dar până la urmă au acceptat. A fost foarte frumos. Chiar dacă au fost oameni obișnuiți, care nu au legătură cu teatrul, cred că am reușit să lucrăm la un nivel înalt. Mi-au spus că majoritatea atelierelor nu oferă exerciții atât de complexe și nu le este explicat de ce le fac; sau sunt oferite cele basic, pe care le întâlnești la toate atelierele de dezvoltare personală. Mă simt cu adevărat satisfăcută când văd că cineva cu care lucrez se dezvoltă și pot să o ajut să fie mai entuziasmată pentru a se bucura de viață.

Care sunt următoarele proiecte ale HalArt-ului?

Noi acum am făcut cunoștință cu 3D printer-ul și am început să ne facem păpușile cu el. Printre altele, am făcut și niște mâini care au dus într-un final la niște bătrânei. M-am gândit că ar fi bine să facem un spectacol cu care nu s-ar identifica doar tinerii, ci un public mai larg. Spectacolul se numește Fericiți până la adânci bătrâneți și urmărește povestea celor doi încă din tinerețe. Începe cu doi tineri care petrec o seară de ajun împreună, iar la final unul dintre ei moare. Mai avem un spectacol – Oscar și tanti Roz, pe care l-am dramatizat eu și se numește 13 scrisori+1 și The theory of energy, bazat pe ideea celor de la Pixar; am modificat noi niște lămpi pentru a le putea manevra și chiar sper să prindă la public, deoarece are în prim plan un obiect simplu, cotidian, căruia noi îi dăm viață.

Unde putem găsi HalArt?

 Sediul HalArt se află pe strada Brassai Samuel, la etajul 2 , iar pe rețelele de socializare ne puteți găsi foarte simplu: HalArt Cluj. Site-ul oficial este HalArt Cluj.com.

Când va avea loc deschiderea oficială?

Deschiderea oficială va fi în 26 ianuarie când va avea loc premiera spectacolului Fericiți până la adânci bătrâneți. Am avut un spectacol în 8 iunie, a fost mai mult un experiment pentru a vedea câte persoane ar fii interesate. După 10 ianuarie ar trebui să îi dăm drumul.

Și acum, pe final, descrie HalArt-ul din punctul tău de vedere.

Pentru mine, HalArt-ul este o casă, un  loc în care pot să fiu relaxată, să fac ce îmi place și în momentul în care este plin de oameni mă bucură enorm. Un loc unde se pot vedea spectacole, se pot face cursuri de dezvoltare personală prin teatru. Reprezintă un vis care a crescut de la un gând la ceva material, și atunci când intri e un sentiment atât de confortabil, cu o liniște asemănătoare casei bunicilor mei, din munți; un loc care e destinat tuturor oamenilor.

Alois, virusul uitării: dincolo de numărul de ”infectați”

Festivalul Național de Teatru din 2021 s-a desfășurat online, spre bucuria iubitorilor de teatru din toată țara, oferind un program amplu de reprezentații, discuții, instalații performative și vizuale, conferințe, teatru Citește mai mult

Teatrul și iubirea și ce-o mai fi pe lângă

Problema nu e asta, problema e că noi, ca societate, cu toate moștenirile traumatice acumulate de-a lungul timpului, cu toate lecțiile despre frică, limitare, singurătate și lipsă de încredere în Citește mai mult

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois sau despre hăul amintirilor noastre

Cineva spunea odată că singurul lucru care rămâne în urma teatrului este ceea ce se scrie despre. Astăzi aparatura ne oferă posibilitatea de a putea vedea și peste o sută Citește mai mult

Cine (mai) consumă teatru?

Teatrul este o artă, o componentă socială importantă, o formă de entertainment, o eliberare din cotidian – sau o reprezentare fidelă a cotidianului, cu toate laturile lui mai puțin atractive. Citește mai mult

Ideo Ideis iese din tipare – un dialog cu Oana Furdea și Ana Covalciuc

Ediția a 15-a a festivalului Ideo Ideis se va desfășura într-o manieră complet nouă și plină de provocări.

Teatrul de cartier

Teatrul din Cartier este un proiect inițiat acum 6 ani de către BIS Teatru, un proiect care își propune să aducă mai aproape cultura și teatrul de periferiile mai slab Citește mai mult

Arată-le și celorlalți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *